Stedentrip naar Barcelona
1 oktober 2021
Record huizenprijzen maken nieuwsgierig naar verzilvermogelijkheden
1 oktober 2021
lening

Hoe staat het met jouw spaarrekening? Heb jij flink geld gespaard tijdens de verschillende lockdowns? ING berekende dat de bedragen op Nederlandse bankrekeningen flink zijn gestegen tijdens de coronacrisis. De stijging komt neer op meer dan €6.500 per huishouden. Maar heeft sparen nog wel zin nu spaargeld de afgelopen jaren minder waard is geworden? In dit artikel lees je meer. 

Wat is er de afgelopen jaren veranderd? 

Spaargeld wordt minder waard. Dat komt door: 

  • Lage rentes. De rente is flink gedaald. Op dit moment is de rente maximaal 0.3%. De verwachting is dat de spaarrente voorlopig laag blijft. 
  • Inflatie. We hebben te maken met inflatie. Waarschijnlijk dit jaar ruim 2%. Door inflatie kun je op lange termijn steeds minder kopen met hetzelfde geld. 

Een voorbeeld: heb je 1.000 euro op je spaarrekening staan? Dan is je saldo in een jaar tijd 17 euro minder waard geworden. 

3 voordelen van sparen

Toch heeft sparen nog steeds nut. Hieronder lees je waarom:  

  1. Je kunt tegenvallers opvangen. Tegenvallers zullen er altijd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte auto of wasmachine. Maar ook als je onverhoopt je baan kwijtraakt, hoef je je niet gelijk grote zorgen te maken.
  2. Je hebt geld om in de toekomst een grote uitgave te doen. Droom je van een nieuwe auto, of een mooie reis? Door nu te beginnen met sparen, zorg je dat je hier genoeg geld voor hebt. 
  3. Het is veilig. Je weet zeker dat je je geld niet kwijt raakt. Je kunt namelijk alleen zelf bij je geld. En gaat de bank failliet? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken dat je je geld niet meer terugziet. De overheid geeft namelijk een garantie af tot 100.000 euro. 

Wat kun je naast sparen nog meer doen? 

Zorg altijd voor een goede financiële buffer. Heb je daarnaast nog meer geld over? Dan kun je dat natuurlijk ‘gewoon’ op de bank laten staan. Maar je kunt ook wat anders met dat geld doen. Denk bijvoorbeeld aan beleggen of investeren. Het voordeel is natuurlijk dat je geld meer waard kan worden. Maar je loopt tegelijkertijd ook het risico dat je inleg veel minder waard wordt, of dat je zelfs geld verliest. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om te beleggen. Lijkt jou dit ook wel wat? Dan is het belangrijk dat je je hier goed over laat informeren. Want hoe ga je precies beleggen? En wat is een goed moment om te starten en weer te verkopen?