lening
Waarom sparen nog steeds verstandig is
1 oktober 2021
Tweedehands auto’s populairder dan ooit
1 oktober 2021

De huizenprijzen in Nederland blijven records breken. Hierdoor willen meer huizenbezitters overwaarde opnemen. Dit zijn de verzilvermogelijkheden.

Huizenprijzen blijven records breken

De huizenprijzen breken record na record. In augustus stegen de huizenprijzen met bijna 18% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de sterkste huizenprijsstijging in 21 jaar blijkt uit cijfers van het CBS.

Ook in 2022 stijgen de huizenprijzen naar verwachting verder. Onlangs nog heeft Rabobank de verwachting voor de gemiddelde huizenprijsstijging bijgesteld naar 11,5%. Eerder werd nog uitgegaan van een prijsstijging van 4,8%.

Bereken hier hoeveel uw huis in waarde is gestegen.

Overwaarde opnemen wint aan populariteit

Door de huizenprijsstijging willen meer huizenbezitters hun overwaarde opnemen. Deze ‘spaarpot’ komt gewoonlijk pas vrij als de woning wordt verkocht. De mogelijkheden om de overwaarde eerder te gelde te maken zijn de afgelopen jaren gegroeid.

Dit kon altijd al door de hypotheek te verhogen. Door middel van een onderhandse opname of tweede hypotheek kan geld vrijgemaakt worden voor een verbouwing of energiebesparende maatregelen.

Een verzilverhypotheek biedt oplossing voor 55-plussers

Een groeiende groep 55-plussers wil de overwaarde graag consumptief besteden. Daarnaast is het voor hen niet altijd passend om de hypotheek regulier te verhogen. Geldverstrekkers toetsen namelijk al ruim voor de AOW-leeftijd strenger op inkomen.

Een verzilverhypotheek biedt dan oplossing. De overwaarde die vrijkomt wordt eenmalig of maandelijks uitgekeerd en mag u vrij besteden. Ook geldt een ruimere haalbaarheidstoets op basis van de werkelijke hypotheeklast.

Het aanbod verzilverhypotheken is de afgelopen jaren gegroeid. Deze zijn allemaal net even anders. Zo verschilt de aanvangsleeftijd en het maximale deel van de overwaarde dat opgenomen mag worden. Ook kan bij een aantal verzilverhypotheken de rente worden opgeteld bij de hypotheeksom.

Aandachtspunten bij een verzilverhypotheek

Dat de rente bij de hypotheeksom wordt opgeteld, betekent niet dat verzilveren gratis is. Ook is er dan sprake van een rente-op-rente-effect, waarbij het rentebedrag oploopt met de hypotheekschuld. En is het niet altijd mogelijk om de rente vast te zetten.

Daarnaast betekent een hogere hypotheek dat de woning sneller onder water staat. Is er garantie dat je in de woning mag blijven wonen als de limiet van de hypotheek is bereikt? En is je woning geschikt om zo lang mogelijk in te blijven wonen?

Het is daarom belangrijk dat voor een passend verzilverproduct wordt gekozen.