Inbraakvrij de winter door: 7 tips
2 december 2019
Kinderen en verzekeringen: hoe werkt dat?
2 december 2019

Je bent op vakantie, de koffers liggen in de auto en je wilt even koffie drinken. Moet je al je bagage dan uit de auto halen en meenemen naar je tafeltje? Als je verzekerd wil zijn tegen diefstal van je bagage wel, zo blijkt.

Een man was deze zomer op vakantie op Sicilië. Daar werden twee koffers uit de auto gestolen toen het gezin even koffie dronk bij een kiosk. De auto stond op zo’n vier meter van de kiosk geparkeerd, de koffers lagen op de platte achterbank, afgedekt onder een hammamdoek. De vakantiegangers waren zo’n tien minuten weg.

Decoder

Uit camerabeelden bleek dat de dief, op klaarlichte dag, de koffers uit de afgesloten auto stal met een elektronisch signaal decoder. De man deed aangifte in Italië en claimde de schade, €13.766,20, bij zijn doorlopende reisverzekering. Die weigert uit te keren.

In de voorwaarden van de verzekering staat dat diefstal van spullen die in de auto worden achtergelaten niet wordt gedekt. Alleen als de auto goed is afgesloten en de spullen van buitenaf niet zichtbaar zijn, is er dekking. Ook moeten er sporen van braak zijn.

Hammamdoek

De man beweert dat zijn koffers van buitenaf niet zichtbaar waren, omdat er een hammamdoek overheen lag. De verzekeraar bestrijdt dat. Onder de doek waren de contouren van de koffers zichtbaar, bovendien valt de doek zelf onder ’spullen’.

De bestolen man vindt de eis dat er sporen van braak moeten zijn achterhaald, omdat het mogelijk is digitaal in te breken. Hij stapt naar het Kifid. Het klachteninstituut geeft echter de verzekeraar gelijk. Volgens de voorwaarden was er geen dekking voor deze diefstal.

Op reis moet je je bagage echt binnen handbereik houden, anders heb je geen dekking tegen diefstal, bleek al vaker uit uitspraken van het Kifid. Wie bijvoorbeeld ski’s in een daarvoor bestemd rek plaatst als hij een après-skibar ingaat, kan fluiten naar vergoeding als ze worden gestolen.