Black Friday: groeiende animo ondanks nepkortingen
2 december 2019
Verzekering: koffers afdekken in auto onvoldoende
2 december 2019

De donkere weken voor Kerst zijn weer aangebroken. Voor veel mensen betekent dat: in het donker naar het werk en in het donker weer thuiskomen. Niet voor iedereen is dat een pretje. Maar er is een ‘beroepsgroep’ die hun ‘werk’ juist graag in het donker doet, om maar niet op te vallen en gestoord te worden. Dit gaat natuurlijk over inbrekers. Ieder jaar weer zien we in de laatste maanden van het jaar een stijging van het aantal woninginbraken. Je hiervoor verzekeren is belangrijk, maar onderschat ook niet wat je er zelf aan kunt doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Wanneer heb jij voor het laatst door de ogen van een inbreker naar je woning gekeken?

Gemiddeld aantal inbraakclaims per maand

In dit overzicht zie je het gemiddeld aantal inbraakclaims per maand, gemeten over de afgelopen vijf jaar. Naast de piek in de zomervakantieperiode, zie je dat veruit het grootste aantal inbraken tijdens de wintertijd plaatsvindt.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Maak het ze niet te makkelijk

Inbrekers willen graag zo onzichtbaar mogelijk zijn en zo snel mogelijk hun slag kunnen slaan. Met de volgende tips maak je mogelijke inbrekers juist zo zichtbaar mogelijk én maak je het ze moeilijker om bij je binnen te komen.

  1. Zorg voor goede buitenverlichting. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je woning.
  2. Snoei bomen of struiken die vanaf de straat het zicht op je voordeur belemmeren. Zo valt het voorbijgangers en buren eerder op als inbrekers aan je deur staan te rommelen.
  3. Laat binnen wat lampen aan als er niemand thuis is.
  4. Heb je een ladder of container in je tuin? Of andere dingen waardoor je makkelijker naar binnen kunt klimmen? Zet ze dan in je schuur.
  5. Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Heb je zelfs het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dan krijg je bij sommige verzekeraars korting op je inboedelverzekering.
  6. Ga je van huis? Doe dan alle ramen en deuren goed dicht en op slot. Ook als je maar kort weg bent.
  7. Hang geen adreslabel aan je sleutelbos. Zo maak je het inbrekers niet te makkelijk als je je sleutels kwijtraakt.

Verzeker je voor inbraak

Wordt er toch bij je ingebroken? Dan vergoedt je inboedelverzekering vaak de gestolen spullen. Schade die de inbrekers bijvoorbeeld aan ramen en deuren hebben veroorzaakt is vaak verzekerd op je opstalverzekering. Woon je in een huurwoning? Dan is schade aan de woning verzekerd door je verhuurder.