Terrorisme of een natuurramp als uitbreiding op je reisverzekering

Vrije advocaatkeuze: wat betaalt je rechtsbijstandverzekering?
14 juni 2017
Autodiefstal gebeurt niet meer zomaar. Koplampen lopen meer risico
26 juni 2017

Terrorisme of een natuurramp als uitbreiding op je reisverzekering

Tijdens je vakantie kan er van alles misgaan. Je krijgt schade aan je auto, spullen raken kwijt of je wordt ziek. Het kan echter altijd erger. Want wat als je te maken krijgt met een natuurramp, epidemie of terrorismedreiging? In die situaties geldt niet standaard de dekking van je reisverzekering. Waar kun je dan wel terecht?

Vorig jaar al schrokken de terroristische aanslagen in Turkije vakantiegangers af. Zij annuleerden uit angst hun vakantie, maar kregen de kosten niet van hun annuleringsverzekering vergoed. Natuurrampen, epidemieën en terrorismedreiging zijn standaard uitgezonderd op de dekking.

Vakantie omboeken?

De reisbranche in Nederland neemt bezorgde vakantiegangers serieus. Wil je uit angst je reis niet maken? Neem dan eerst contact op met het reisbureau of de touroperator. Vaak kan in overleg de vakantie omgeboekt worden, gratis of tegen administratiekosten. Vraag gerust bij het boeken van je reis al hoe de organisatie hiermee omgaat.

Calamiteitenfonds bij georganiseerde reis

Maak je gebruik van een ANVR-touroperator? Deze reisorganisaties zijn aangesloten bij Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR). Bij het boeken van je vakantie betaal je automatisch € 2,50 voor het calamiteitenfonds. Kan de reisorganisatie de reis niet meer uitvoeren vanwege een (dreigende) calamiteit, dan krijg je een vergoeding.

Bij de vergoeding gaat het om de meerkosten van de reisaanpassing of meerkosten van het eerder afbreken van een reis en een vergoeding voor niet genoten reisdagen. Op de website kun je zien welke leden zijn aangesloten en wat de voorwaarden zijn.

Wordt de uitzondering standaard?

Sinds kort is het, bijvoorbeeld bij Unigarant, mogelijk om een reis- en annuleringsverzekering uit te breiden met ‘extra annuleringsreden’. Je hebt recht op een vergoeding wanneer je vanwege terrorisme, natuurrampen, besmettelijke ziekte of staking je reis moet annuleren of omboeken. De dekking geldt ook bij een negatief reisadvies. Er komt 10% van je premie bovenop en er geldt een eigen risico van € 150,-.

Voorwaarden reisverzekering blijven van kracht

Biedt je verzekering geen dekking voor schade veroorzaakt door terrorisme(dreiging), natuurrampen of epidemieën? Dan is er niet meteen een man overboord. Alle andere dekkingen blijven gewoon van kracht. Zo krijg je wel de kosten voor niet genoten vakantiedagen of langer verblijf vergoed. Eventuele schade aan je reisbagage valt meestal ook onder de dekking, ongeacht de oorzaak. Controleer vooraf altijd de voorwaarden van je verzekering.

Het is aan jezelf welke maatregelen je wel of niet neemt om mogelijke schade door calamiteiten op te vangen. Overweeg het risico dat je loopt en maak een inschatting van de kosten. Zorg ongeacht de vakantiebestemming in ieder geval voor de juiste reisverzekering. Voor een onbezorgd reisplezier!