Autodiefstal gebeurt niet meer zomaar. Koplampen lopen meer risico

Terrorisme of een natuurramp als uitbreiding op je reisverzekering
14 juni 2017
Barst in je scherm niet meer automatisch verzekerd
26 juni 2017

Autodiefstal gebeurt niet meer zomaar. Koplampen lopen meer risico

Dat diefstalgevoelige zaken niet altijd in je auto zitten, blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC). Kostbare xenon-verlichting is steeds vaker doelwit van dieven. Naast koplampen worden ook airbags en navigatiesystemen nog regelmatig gestolen. De schade kan in de duizenden euro’s lopen.

De laatste jaren hoef je minder bang te zijn dat je hele auto gestolen wordt. Specifieke onderdelen zijn geliefder en makkelijker te stelen omdat een serienummer ontbreekt. Populaire merken zijn Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Mercedes, BMW en Volvo. De gestolen onderdelen kunnen duizenden euro’s opleveren en worden bijvoorbeeld gebruikt voor schadeherstel in binnen- en buitenland.

Jouw auto kan ook doelwit zijn

De STAVC ziet dat de diefstal van auto-onderdelen in het afgelopen jaar 5% tot 10% is toegenomen. Voorgaande jaren gebeurde dat nog vooral bij autodealers. Nu gaan dieven ook vaker op auto’s in de straat af. Volgens de politie loop je het meeste risico als je in een woonwijk langs de snelweg woont.

Schade diefstal meer dan alleen gestolen onderdelen

In de regio Nijmegen was eind vorig jaar een autodief actief met maar één doel: de xenon-koplampen van Volvo’s. Deze specifieke koplampen bleken gemakkelijk te verwijderen. Daarmee liet hij de eigenaren met een kostenpost achter van zo’n 2.500 euro. Die kosten zijn zo hoog omdat de schade vaak meer omvat dan alleen het vervangen van de koplampen.

Zo wordt regelmatig de motorkap opengebroken om bij de koplampen te komen en raakt ook de bumper flink beschadigd. Bovendien moet je officieel een takelwagen laten komen. Zonder koplampen doen je richtingaanwijzers het niet meer en mag je de weg niet meer op. Bij diefstal van airbags of navigatiesysteem is er vrijwel altijd extra schade aan het dashboard of stuur.

Wat dekt je autoverzekering?

Met enkel een WA-autoverzekering draai je helaas zelf op voor de kosten. Deze verzekering dekt alleen schade die je zelf toebrengt aan een ander. Diefstal van auto-onderdelen en inbraakschade aan je auto is wel verzekerd als je een beperkt casco of allrisk-autoverzekering hebt. De voorwaarden en de hoogte van de vergoeding verschillen per verzekeraar.

Het installeren van een alarmsysteem lijkt vooralsnog de enige oplossing om diefstal te voorkomen. Veel verzekeraars stellen zulke alarmsystemen al verplicht voor auto’s in de duurdere klassen.