Vrije advocaatkeuze: wat betaalt je rechtsbijstandverzekering?

Autopech en vakantie: 4 scenario’s en de verzekering die het dekt
14 juni 2017
Terrorisme of een natuurramp als uitbreiding op je reisverzekering
14 juni 2017

Vrije advocaatkeuze: wat betaalt je rechtsbijstandverzekering?

Kies je voor restitutie of natura? Een vraag die meestal pas aan de orde is als je in december een zorgverzekering uitzoekt. Voor een rechtsbijstandverzekering geldt echter hetzelfde. Als je een juridisch conflict hebt, kun je kiezen voor een jurist van je verzekeraar (natura) of heb je vrije advocaatkeuze (restitutie). Sinds 2013 mag je kiezen, maar de voorwaarden verschillen.

Hoe werkt een rechtsbijstandverzekering? Als je een (dreigend) juridisch conflict hebt, kun je te rade gaan bij je rechtsbijstandverzekeraar. De maatschappij heeft zelf een legertje juristen en advocaten in dienst die je helpen met het verdedigen van jouw belangen. Ook als dat uitloopt in een gerechtelijke procedure.

rechtsbijstandverzekering niet duur

Voor minder dan 200 euro per jaar heb je al een rechtsbijstandverzekering. Is dat duur? Nee, zeker niet als je bedenkt dat een gewone advocaat je nog geen uur kan helpen voor dat bedrag. Door gebruik te maken van juristen in eigen huis kan je rechtsbijstandverzekering de kosten laag houden.

rechtsbijstandverzekering.png" alt="" width="544" height="649" />

Zelf een advocaat kiezen

Toch kun je redenen hebben om zelf een advocaat te kiezen. Tot 2013 mocht dat vaak alleen als je in een rechtszaak verwikkeld was waarvoor een advocaat verplicht was. Bijvoorbeeld bij een belang hoger dan 25.000 euro. Sinds 2013 mag het op verzoek ook voor andere zaken.

Wil je liever zelf je advocaat kiezen? Vraag dan altijd eerst toestemming bij je rechtsbijstandverzekeraar. Alleen je verzekeraar mag een advocaat de opdracht geven. Ga je toch op eigen initiatief te werk, dan loop je het risico dat je geen vergoeding krijgt uitgekeerd.

Maximumvergoedingen verschillen flink

Rechtsbijstandverzekeraars hanteren een maximumbedrag voor de kosten van een externe advocaat. Wil je een eigen jurist uitzoeken voor een zaak waar eigenlijk geen advocaat verplicht is, dan is dat maximum nog iets lager. Hoeveel lager, dat verschilt per rechtsbijstandverzekeraar.

De Consumentenbond publiceerde een lijst met maximumvergoedingen als je gebruik maakt van je vrije advocaatkeuze. De verschillen zijn flink. Wil je jezelf verzekeren tegen de frustraties van juridische geschillen? Kijk dan goed naar de voorwaarden en maximeringen voor je een verzekering afsluit.

Kun je wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuze voor een rechtsbijstandverzekering, of een van de andere verzekeringen in je pakket? Een financieel adviseur heeft een goed overzicht van de prijs-kwaliteit van de verschillende verzekeringen in de markt.