Festivals en corona: ben je verzekerd?
4 augustus 2021
Met welk vaccinatiebewijs mag je op vakantie?
4 augustus 2021

Verschillende Europese landen kregen afgelopen weken te maken met enorme regenval. Rivieren overstroomden en huizen en campings kwamen onder water te staan. De schrik was enorm, net zoals de schade. Dat geldt niet alleen voor inwoners van de getroffen gebieden. Ook vakantiegangers werden opgeschrikt door het noodweer. Krijg je geld terug van je reisverzekering als je door overstroming eerder naar huis moet? En hoe zit het als je schade hebt aan je tent of caravan? 

Schade aan tent of caravan 

Ben je op vakantie en krijg je te maken met schade aan je tent door overstroming? Dan kan je gelukkig terecht bij je reisverzekering. Die verzekering vergoedt namelijk materiële schade door regenval. De hoogte van de vergoeding hangt af van de dekking die je hebt afgesloten. Schade aan voertuigen, zoals je caravan, is niet verzekerd op je reisverzekering. Dit is wel verzekerd als je hiervoor een casco dekking hebt afgesloten. Lees hier meer over de vergoeding van schade aan voertuigen na extreme regenval.

Tip: ben je op vakantie in Nederland? Dan vergoedt je inboedelverzekering soms schade aan je bagage als die in een vakantiehuis lag. Maar let op: dit is niet bij alle verzekeraars zo. 

Noodgedwongen langer blijven 

Moet je noodgedwongen langer blijven door overstroming? Neem dan contact op met je reisorganisatie, hotel of camping. Misschien bieden zij een alternatieve verblijfplaats. Of kunnen ze je informatie geven over andere mogelijkheden. Is dat niet het geval, of kost de extra overnachting je meer geld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding via je reisverzekering. De vergoeding hangt af van de verzekering die je hebt. Check dus goed de voorwaarden van je verzekering. 

Evacuatie, eerder naar huis of annuleren?

Ga je eerder naar huis door een ondergelopen tent of natte hotelkamer? Dan moet je de extra kosten (zoals voor een eerdere vlucht) zelf betalen. Word je geëvacueerd? Helaas valt ook deze situatie niet altijd onder de dekking van je verzekering. Ben je gewond geraakt en is een eerdere terugkeer naar huis noodzakelijk? Neem dan contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je dan helpen. 

Ben je nog thuis, en wil je je vakantie annuleren vanwege overstroming op de bestemming? Dan kan je met een standaard annuleringsverzekering geen vergoeding krijgen. Weersomstandigheden zijn namelijk bij een annuleringsverzekering geen reden om te annuleren. Een allrisk annuleringsverzekering vergoedt mogelijk wel (een deel van) de kosten. Controleer je polisvoorwaarden om te zien hoe dit bij jouw verzekering geregeld is. 

Het Calamiteitenfonds

Extra kosten door overstroming tijdens je vakantie zijn niet altijd gedekt door je reis- en annuleringsverzekering. Krijg je geen (volledige) vergoeding? Dan kan je bij schade door natuurrampen terecht bij het Calamiteitenfonds. Heb je extra kosten doordat je reis wordt aangepast of afgebroken? Dan kan je via het fonds een vergoeding krijgen. Je moet je vakantie wel geboekt hebben bij een organisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. In Nederland geldt dat voor de meeste reisorganisaties.