Festivals en corona: ben je verzekerd?

Auto uitlenen aan een vriend: is dat verzekerd?
4 augustus 2021
Overstroming tijdens je vakantie
4 augustus 2021

Dansen met tienduizenden tegelijkertijd op een groot festivalterrein. Het zit er nog even niet in. Op dit moment zijn alleen eendaagse evenementen met beperkingen toegestaan. Het is nog de vraag of meerdaagse festivals na 1 september wel kunnen doorgaan. Ben je verzekerd als het feest doorgaat? En krijg je geld terug als een festival afgelast wordt? Of als je zelf wilt annuleren? 

Doorgaan festivals onzeker 

Of en hoe festivals kunnen doorgaan, is nog niet duidelijk. Eerst werd gedacht dat festivals veilig waren als bezoekers konden bewijzen dat ze geen corona hebben. Zoals met de corona-app, een vaccinatie of sneltest. Nu blijkt de deltavariant zo besmettelijk dat ook mensen met een volledige vaccinatie het virus kunnen doorgeven. En dat heeft invloed op de festivals. De vraag is of het haalbaar is om na 1 september nog (meerdaagse) festivals te organiseren waar gedanst kan worden. De overheid moet daar nog een besluit over nemen. 

Krijg je geld terug als het festival wordt afgelast?

Gelukkig wel. Wordt je festival afgelast? Dan heb je recht op de kosten van je ticket. Inclusief eventuele reserverings- en/of servicekosten. Ook als de organisatie zich beroept op overmacht. Soms wordt er een voucher aangeboden, maar daar hoef je niet mee akkoord te gaan. Je kan altijd je geld terugvragen aan de organisatie. De vergoeding van de kosten loopt dus niet via je verzekering. Maar kom je er niet uit met de organisatie van het festival? Dan kan je hulp vragen bij je rechtsbijstandverzekering. 

Let op: heb je al andere kosten gemaakt, zoals voor een treinkaartje? Dan krijg je die kosten niet van de organisatie terug. 

En als je zelf wilt annuleren? 

Vind je het door de huidige ontwikkelingen geen fijn idee om naar een festival te gaan? Dan is het goed om te weten dat je annuleringsverzekering niet geldt bij een eendaags festival. Heb je tickets voor een festival met overnachting? Ook dan krijg je de kosten helaas niet vergoed door je annuleringsverzekering. De coronapandemie wordt namelijk niet gezien als een geldige reden om te annuleren. In dit geval raden we je aan om je kaartje(s) proberen te verkopen. 

Natuurlijk kan er ook iets anders onverwachts gebeuren waardoor je niet meer kan gaan. Denk aan een ongeval of ernstige ziekte van jezelf of een naast familielid. In zo’n geval is je festivalticket met een doorlopende annuleringsverzekering gedekt. Dit geldt ook voor eendaagse festivals. 

Hoe vraag je geld terug?

Annuleer je zelf je festival met een geldige reden? Maak dan een melding bij je annuleringsverzekeraar. Dat kan eenvoudig online. Word je festival geannuleerd door de organisatie? Neem dan contact op met de verkoper van je kaartjes en vraag je geld terug. Meestal krijg je een voucher aangeboden. Kan of wil je de voucher niet gebruiken? Dan krijg je je geld terug. Dat gebeurt binnen drie maanden na het afgelaste festival. Is het festival verplaatst? Dan krijg je je geld binnen een maand na de nieuwe datum terug. 

Heb je een tweedehandsticket? Neem dan contact op met de oorspronkelijke koper. 

Gaat het festival wél door? 

Kan je festival wel doorgaan, dan wil je natuurlijk zorgeloos genieten. Maar ook dan kan er helaas wat misgaan. Zoals een smartphone die kapot gaat of wordt gestolen. Hoe zit het dan met je verzekering? 

  • Ga je naar een eendaags festival? Dan heb je helaas niks aan je reisverzekering bij schade. Maar goed om te weten: bij een inboedelverzekering met buitenshuisdekking kun je dan meestal wel terecht. 
  • Ga je naar een meerdaags festival? Met een reisverzekering met bagagedekking is je mobiele telefoon verzekerd tegen schade of diefstal. Sta je met een tent op de camping? Dan is deze ook verzekerd met de bagagedekking. De vergoeding hangt af van de dagwaarde. 
  • Ga je naar een festival in het buitenland? Ook dan zijn je telefoon en tent verzekerd met de bagagedekking van je reisverzekering. Vergeet ook de dekking medische kosten niet. Heb je zorgkosten die buiten je Nederlandse zorgverzekering vallen? Dan krijg je die ook vergoed.