Auto uitlenen aan een vriend: is dat verzekerd?

Woonverzekering voor je tiny house
4 augustus 2021
Festivals en corona: ben je verzekerd?
4 augustus 2021

je hebt een auto? Dan leen je die vast wel eens uit aan een goede vriend of vriendin. Maar hoe zit het eigenlijk met de dekking van je autoverzekering? Ben je wel verzekerd als een ander schade veroorzaakt met jouw auto? 

Auto uitlenen mag 

Geen zorgen: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Let op: verhuur je particulier je auto? Dan dekt de autoverzekering eventuele schade niet.

Welke schade is gedekt?

Heb je een WA-verzekering? Dan zijn alleen schades gedekt die je veroorzaakt aan een andere auto. Ook als je je auto uitleent. Een voorbeeld: een vriend rijdt in jouw auto en veroorzaakt een botsing met een andere auto. Beide auto’s hebben een flinke deuk. In dit geval is de schade aan jouw auto niet gedekt. De schade aan de andere auto wordt wel vergoed. Ook met een WA + beperkt casco verzekering ben je in deze situatie niet verzekerd. Maar heb je een all risk verzekering? Dan ben je voor bijna alle schades verzekerd. Ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt. 

Gevolgen voor je schadevrije jaren

Wil je je auto uitlenen? Realiseer je dan wel dat dit gevolgen kan hebben voor je schadevrije jaren. Want veroorzaakt je vriend of vriendin schade die je verzekeraar vergoedt? Dan val jij terug in schadevrije jaren, waardoor je premie stijgt.

Tip

Maak duidelijke afspraken voordat je je auto uitleent. Wie betaalt eventuele schade als deze niet gedekt is? En stel dat je premie stijgt, wie draait er dan op voor deze extra kosten? Gebruikt een vriend of vriendin je auto regelmatig? Dan kun je deze afspraken zelfs vastleggen in een contract.