Woonverzekering voor je tiny house

Helft vakantiegangers kiest voor auto vanwege corona
4 augustus 2021
Auto uitlenen aan een vriend: is dat verzekerd?
4 augustus 2021

Het is vooral voor jonge mensen steeds moeilijker om een huis te kopen. De woningprijzen schieten door het dak heen. Daarom kiezen sommige starters voor een andere oplossing. Ze kopen of huren bijvoorbeeld zelf een stuk land en bouwen een tiny house. Heb je ook plannen voor een tiny house en wil je deze goed verzekeren? Dan kun je maar bij een aantal woonverzekeraars terecht. We hebben voor je uitgezocht hoe het zit. 

Geen standaard woonverzekering

Voor een tiny house heb je net als bij een gewone woning een aantal verzekeringen nodig. Om te beginnen een inboedelverzekering voor de spullen in je huis. Maar ook een opstalverzekering voor de buitenkant van je tiny house en voor alles wat eraan vast zit. Helaas kun je deze verzekeringen niet bij iedere woonverzekeraar afsluiten. Veel verzekeraars zien een tiny house namelijk als recreatiewoning. Daar zijn aparte verzekeringen voor. Zo’n verzekering is niet bedoeld voor permanente bewoning. Daarnaast is de premie vaak hoog. Dat komt omdat verzekeraars een tiny house zien als een woning met een hoog risico. Ze zijn vaak gemaakt van hout en daardoor gevoeliger voor brand. En is je woning niet permanent bewoond? Dan is er een groter risico op inbraak. 

Hoe kun je wel verzekeren?

Gelukkig bestaan er wel verzekeraars die tiny houses wel voor permanente bewoning verzekeren. Je kunt vaak terecht bij OOM Verzekeringen. Bij deze verzekeraar kun je kiezen uit drie basisdekkingen: brand, inbraak en vandalisme. Daarnaast zijn er elf aanvullende modules. Bijvoorbeeld voor storm, glasbreuk en waterschade. 

Eigen risico bij schade

Claim je schade bij je inboedel- of opstalverzekeraar? Dan moet je vaak een deel van de schade zelf betalen. Dit heet het eigen risico. Bij een brand, inbraak of storm kan het eigen risico bijvoorbeeld wel 700 euro zijn. Bij vandalisme ligt het eigen risico iets lager. 

Wat valt er niet onder een tiny house verzekering?

Ga je op zoek naar een geschikte woonverzekering? Dan is het ook goed om te weten wat er juist niet onder de dekking valt. Verzekeraars vergoeden de schade niet als die is ontstaan door:

  • opzet
  • een aardbeving
  • overstroming
  • slijtage 
  • constructiefouten
  • slecht of achterstallig onderhoud 

Ook schade door water of neerslag wordt niet altijd gedekt. Dit verschilt per verzekeraar. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit.