Overstroming tijdens je vakantie
4 augustus 2021
Portugal land van fado, prachtige stranden en cultuurschatten
8 september 2021

Wie naar het buitenland op vakantie wil of in eigen land een evenement wil bijwonen, kan een officieel vaccinatiebewijs aanmaken in de app CoronaCheck. Hoe werkt dat?

Hoe kom ik aan die app?

Je kunt hem downloaden in de App Store (voor Apple apparaten) of in Google Play (voor Android apparaten).

Vanaf wanneer is hij actief?

Vanaf 24 juni voor binnenlandse evenementen, zoals concerten of theatervoorstellingen. En vanaf 1 juli voor reizen binnen de EU. 

Hoe kom ik aan het vaccinatiebewijs?

Eerst laat je je vaccineren of testen op corona. Vervolgens log je in de CoronaCheck app in met je DigiD. Vervolgens haalt de app jouw gegevens op en maakt een QR-code aan. Die laat je scannen aan de deur van de plek waar je naar binnen wil. Of bij de grenscontrole als je op vakantie gaat. Neem ook altijd je identiteitsbewijs mee.

Staat mijn persoonlijke informatie in die QR-code?

Ja, maar zo weinig mogelijk. Namelijk alleen de eerste letter van je voornaam en achternaam en je geboortedag en -maand. Dat is nodig om je identiteit te kunnen controleren.

Ik heb geen mobiele telefoon. Wat nu?

Dat is geen probleem, maar het kost je wel wat meer werk. Ga naar www.coronacheck.nl/print en log in met je DigiD. Vervolgens kun je het vaccinatiebewijs als een pdf-document uitprinten en meenemen op vakantie of naar je evenement. Er zijn ook plannen om je vaccinatiebewijs na een telefoontje thuis te sturen.

Volstaat de papieren bevestiging van inenting niet, die ik na mijn vaccinatie heb meegekregen?

Helaas geldt die niet als officieel vaccinatiebewijs. Bewaar hem wel voor je eigen administratie.

En hoe zit het met mijn gele vaccinatieboekje?

Voor vakanties in verre landen heb je dat nodig om te kunnen laten zien dat je tegen tropische ziektes bent ingeënt. Maar voor corona geldt het niet als vaccinatiebewijs omdat er nog geen afspraken over zijn. Maar laat je boekje toch afstempelen nadat je tegen corona bent ingeënt. Want er zijn enkele Europese landen die het accepteren aan de grens. 

Dat zijn op dit moment Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en IJsland. Ze stellen daarnaast ook aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld de eis dat je minstens 2 weken geleden je laatste prik moet hebben gehad. Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele reisadviezen.