Optimaal profiteren van de lage hypotheekrente

Welke storm- en waterschade krijg ik vergoed?
4 februari 2020
4 tips voor veilig gebruik van je telefoon tijdens het rijden
4 februari 2020

De kranten staan er de afgelopen maanden vol mee: de hypotheekrente staat op een historisch laag niveau. Het totaalgemiddelde van alle hypotheekrentes is lager dan ooit te voren. Deze recente ontwikkelingen bieden woningbezitters een fantastische kans om flink te besparen op de maandelijkse woonlasten.

2020 is voor woningbezitters het jaar om keuzes te maken: accepteer ik de hoge rente van mijn huidige hypotheek óf pak ik deze unieke gelegenheid om mijn woonlasten te verlagen? De keuze lijkt ons eenvoudig. De lage hypotheekrente van vandaag biedt besparingsmogelijkheden die wij graag voor u uitlichten.

Oversluiten

Wist u dat ruim 65% van de woningbezitters oversluiten van hun huidige hypotheek overweegt, nu de hypotheekrente zo laag staat? Oversluiten is een uitstekende mogelijkheid om uw woninglasten te verlagen. U kunt hiervoor worden beboet door uw huidige hypotheekverstrekker, maar gelukkig valt de boete voor het oversluiten dikwijls lager uit dan de besparing die het oplevert.

Rekenvoorbeeld:

U heeft een hypotheek van €200.000 euro met een rente van 4% en een nog resterende rentevast periode van 5 jaar. U betaalt € 8.000 euro per jaar aan rente. Indien de hypotheek wordt overgesloten kunt u, met een nieuwe hypotheekrente van 2%, het bedrag van € 4.000 euro per jaar besparen gedurende de resterende looptijd van de rentevast periode van uw oude hypotheek.

Uw besparing: € 4.000 euro x 5 jaar = € 20.000 euro. De boete voor het oversluiten én de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet u van uw besparing aftrekken. Het bedrag wat u hier overhoudt is uw totale voordeel.

Rentemiddeling

De boete die u moet betalen voor het oversluiten van uw hypotheek heeft te maken met de rente-inkomsten die de hypotheekverstrekker misloopt. De hoogte van de boete verschilt per hypotheekverstrekker. Voor elk geldt: hoe langer de rentevast periode nog duurt, de hoger de boete voor het oversluiten.

Ook dán is het mogelijk om van de huidige lage rente te profiteren, door middel van rentemiddeling. Hierbij betaalt u de boete voor het oversluiten niet ineens, maar wordt deze boete verwerkt in het nieuwe rentepercentage. Meestal is dit rentepercentage lager dan uw huidige hypotheekrente waardoor uw maandlasten alsnog dalen.

Verhuizen

Als de boete toch hoger uitvalt dan de besparing kunt u alsnog profiteren van de lage hypotheekrente. Er is namelijk één bijzondere mogelijkheid om onder de boete voor het oversluiten uit te komen: verhuizen. Bij verhuizen mag uw hypotheekverstrekker géén boete in rekening brengen maar wordt de hypotheek wél overgesloten. Dus droomt u van een andere woning, wilt u kleiner óf juist groter gaan wonen óf bent u toe aan een nieuwe start: dit is uw kans om te profiteren van de lage hypotheekrente.