4 tips voor veilig gebruik van je telefoon tijdens het rijden

Optimaal profiteren van de lage hypotheekrente
4 februari 2020
Ciara: 5 stormachtige vragen over je verzekeringen
10 februari 2020

Je telefoon gebruiken tijdens het rijden is gevaarlijk. Sinds 2019 bestaat er daarom een verbod voor bestuurders op het vasthouden van een telefoon in de auto. Maar ook navigatiesystemen, tablets en muziekspelers mag je tijdens het rijden niet meer in je hand houden. Toch zijn er nog veel mensen die regelmatig hun telefoon in het verkeer gebruiken. We delen een aantal tips om dit op een veilige manier te doen.

1. Gebruik een stevige telefoonhouder

Als je je telefoon toch wilt gebruiken voor navigatie of muziek, zorg dan dat deze goed vast zit. Als je telefoon onder het rijden valt, kan het je afleiden van het verkeer. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Met een telefoonhouder zit je telefoon dichterbij je ogen en hoef je minder lang weg te kijken om te zien welke weg je moet inslaan. Hierdoor kun je je beter concentreren op de weg.

2. Google Maps als navigatie

Als er geen navigatie in de auto zit, is Google Maps een fijn alternatief. Je kunt zien waar de files staan en de app biedt je dan alternatieve routes aan. Je kunt de app met je stem besturen, waardoor je beide handen aan het stuur kunt houden.

3. Zet de ‘automodus’ aan

Als je je telefoon in het zicht hebt, zie je ook alle berichten binnenkomen. Dit kan je erg afleiden van de weg. Je kunt je telefoon daarom in vliegtuigmodus zetten, maar hierdoor heb je ook geen internet meer voor je navigatie. Sommige telefoons hebben daarom een automodus. Hiermee krijg je geen meldingen meer van berichten en kun je soms ook automatisch berichten sturen, zodat je laat weten dat je niet bereikbaar bent. Ook bestaat er een modus ‘niet storen’ die je kunt aanzetten. Je kunt de instellingen zo aanpassen, dat je wel belangrijke telefoontjes ontvangt.

4. In-Traffic Reply (Android) of SafeDrive (iOS) apps

De In-Traffic Reply app reageert op berichten die je krijgt, als je aan het rijden bent. Je kunt zelf een reactie kiezen met bijvoorbeeld een filmpje of gifje. De app werkt met verschillende social-media apps samen. Door middel van je gps en snelheid weet de app dat je onderweg bent. De In-Traffic Reply-app bestaat er ook in een andere variant voor telefoons met een iOS besturingssysteem. Deze app heet SafeDrive en vind je in de App Store. Als je geen berichtjes verstuurt terwijl je aan het rijden bent, dan verdien je punten. Op die manier kun je een wedstrijdje doen met je vrienden om te zien wie het veiligst rijdt. De punten die je verdient, geven ook korting op producten.