Ciara: 5 stormachtige vragen over je verzekeringen

4 tips voor veilig gebruik van je telefoon tijdens het rijden
4 februari 2020
Muzikale vakanties
1 maart 2020

Je ontkomt er niet aan: de storm Ciara die op over Nederland raasde. Iedere nieuwszender, krant en weblog schrijft er wel iets over. En wij dus ook. Want wat heb je eigenlijk aan je verzekering met dit weer? We helpen je graag weer op weg (figuurlijk dan) met deze 5 vragen over storm en je verzekering. En staat jouw vraag er niet tussen? Geen zorgen! Bel of app gerust met ons.

Voordat je verder leest: er is één belangrijke regel. Stormschade is alleen verzekerd als er ook echt sprake is van storm. Dit is pas het geval bij windkracht 7 of hoger.

#1: Wat moet ik doen als de dakpannen van m’n huis zijn afgewaaid?

Zijn door de storm een aantal dakpannen van je huis gewaaid? Dan krijg je, als je een koopwoning hebt, de kosten vergoed via je woonverzekering. Heb je een huurwoning? Dan kun je bij je verhuurder terecht. Is de dakpan op de auto van de buurman terecht gekomen? Heel vervelend, maar geen nood. Hiervoor kun je namelijk terecht bij je aansprakelijkheidsverzekeraar. Huur je? Dan kun je ook hiervoor terecht bij je verhuurder.

#2: Ik MOET met de auto weg. Ben ik ook tijdens de storm verzekerd als ik schade rijd?

Rijkswaterstaat raadt iedereen aan om niet de weg op te gaan. Ook zijn er een aantal snelwegen afgesloten. Heb je geen keuze en moet je toch écht de weg op? Rijd dan heel voorzichtig. Mocht er toch wat gebeuren, dan heb je daar je autoverzekering voor.

  • Veroorzaak je schade bij een ander? Dan vergoedt je WA-verzekering deze kosten. Het maakt hierbij niet uit of er windkracht 7 is gemeten. Dit heeft invloed op je schadevrije jaren.
  • Heb je schade aan je eigen auto door de storm en is er windkracht 7 gemeten? Dan krijg je de kosten vergoed als je een beperkt- of volledig cascodekking hebt. In dit geval heeft dit geen invloed op je schadevrije jaren.
  • Heb je schade aan je eigen auto en is er geen windkracht 7 gemeten? Dan wordt de schade alleen vergoed als je een volledig casco dekking hebt. Dit heeft wel weer invloed op je schadevrije jaren.

#3: Wat vergoedt mijn zorgverzekering als ik door de storm een ongelukje heb?

Deze is gemakkelijk: de zorgverzekering vergoedt namelijk alle medische kosten bij spoedeisende hulp. Dit valt gewoon onder de dekking van de basisverzekering. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met windkracht 7 of niet. Let op: je betaalt in dit geval altijd wel je eigen risico.

#4: Mijn vlucht is geannuleerd. Wat nu?

Veel vluchten van en naar Schiphol zijn gecanceld. Maar wat betekent dit voor jou? Als je heenvlucht vertraging oploopt, heb je recht op een vergoeding. Ben je tussen de acht en twintig uur vertraagd? Dan heb je recht op één dag vertragingsvergoeding. Bij een langere vertraging loopt dit op. Deze vergoeding krijg je alleen als je reist per bus, trein of boot.

Ben je al op vakantie, maar kun je niet terugreizen door de storm? Dan krijg je een vergoeding voor langer verblijf vanuit de basisdekking van je reisverzekering. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van je polisvoorwaarden, dus check vooral ook even de polisvoorwaarden van je eigen reisverzekeraar.

Wil je zelf je vlucht helemaal cancelen of wordt deze door de vervoersmaatschappij gecanceld in verband met het slechte weer? Dan heb je helaas niets aan je reisverzekering of annuleringsverzekering. Ook in dit geval kun je het beste contact opnemen met je reisorganisatie of vervoersmaatschappij.

#5: Door de storm is een boom in mijn tuin op de auto van de buren gevallen. Is dit verzekerd?

Is er grote schade ontstaan doordat die grote eik in jullie tuin op de auto van de buren is gevallen? Als bomenbezitter heb je een zorgplicht. Dat betekent dat je de boom goed moet laten onderhouden en vaak moet controleren. Als je dit doet is er niets aan de hand. Heb je de boom niet goed onderhouden en niet gecontroleerd? Dan kunnen de buren de schade op jou verhalen.