paspoort
Hoe voorkom je fraude met een kopie identiteitsbewijs
23 juli 2015
Zwaarste zomerstorm ooit veroorzaakt veel schade
27 juli 2015

Hoe voorkom je schade door blikseminslag?

Na dagen met lekkere zomerse temperaturen wil het weer nog wel eens omslaan, met onweer als gevolg. Voor sommige mensen een prima reden om alle elektronica uit te schakelen en er een extra gezellig avondje van te maken, anderen willen toch liever weten hoe Castle of Flikken Maastricht afloopt. Maar is het wel veilig om je elektronica te blijven gebruiken?

Risico’s

Op het moment dat je elektronica blijft gebruiken, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je computer of tv. Het risico van kortsluiting ligt op de loer, met alle gevolgen van dien. Hoe bescherm je je apparatuur het beste tegen onweer en kortsluiting?

Voorkom problemen

Een vrij eenvoudige en goedkope oplossing is om een geaarde stekkerdoos te gebruiken mét zekering. De zekering is eigenlijk het belangrijkste onderdeel. Deze beschermt jouw apparatuur en voorkomt een kortsluiting als de bliksem inslaat. Zo ben je ook beschermt als je zelf niet thuis bent. Verklein de kans op kortsluiting en schade door een geaarde stekkerdoos mét zekering tussen je belangrijke apparaten te plaatsen. Tegenwoordig kun je deze bijna overal krijgen.

Extra tips

Je weet natuurlijk nooit of de bliksem bij jou inslaat, maar je kunt wel veel doen om schade te voorkomen. Weet je dat er onweer op komst is? Denk dan aan het volgende:
  • Je kunt een bliksemafleider plaatsen op je huis. Vooral voor vrijstaande huizen waar geen hogere gebouwen of masten omheen staan, is dit slim.
  • Breng overspanningsbeveiliging aan op kabels. Meestal zijn dit maatregelen die vooral door bedrijven worden genomen.
  • De meest bekende: trek de stekkers uit stopcontacten en schakel de hoofdschakelaar uit.
  • Vergeet telefoon- en internetkabels niet los te trekken. Je kunt ook via deze kabels brand krijgen in huis na een inslag.
  • Sluit ramen en deuren.

Wat doe je bij bliksemschade?

Slaat de bliksem toch in en ontstaat er bijvoorbeeld brand? Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken en bel de brandweer. Daarna is het belangrijk om de verzekeraar van jouw schade op de hoogte te brengen. Als apparaten beschadigd zijn, gooi ze niet direct weg. Het kan zijn dat er een expert van de verzekeraar komt kijken en de beschadigde spullen wil zien om de schade goed te kunnen inschatten.

Bliksemschade gedekt bij de inboedel- en opstalverzekering?

Je kunt dus zowel schade aan jouw inboedel (bijvoorbeeld de elektrische apparaten) als aan de opstal (je huis) oplopen. Schade door bliksem en brand is gewoon meeverzekerd bij de standaard opstalverzekeringen en inboedelverzekeringen.