Helft elektrische stadsfietsen verzekerd

Overnachten in een boomhut, wie droomde er vroeger niet van een eigen boomhut?
6 mei 2021
Meer aanbieders doorlopend krediet aangepakt
6 mei 2021

50% van de elektrische stadsfietsen in Nederland is verzekerd, wat neerkomt op zo’n 1,9 miljoen verzekerde elektrische stadsfietsen. In de meeste gevallen heeft men de verzekering afgesloten bij ANWB. Dit blijkt uit de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek onder 6.400 Nederlanders.

1,9 miljoen verzekerde stadsfietsen

De helft van alle elektrische stadsfietsen in Nederland is verzekerd. In de praktijk komt dit neer op zo’n 1,9 miljoen verzekerde stadsfietsen. Verzekerden zijn meestal vrouw, 50-plus met een inkomen van twee keer modaal of meer. Van de hybride fietsen en mountainbikes is een groter aandeel verzekerd (69%). Elektrische bakfietsen, vouwfietsen en driewielers zijn in 58% van de gevallen verzekerd.

Vaakst verzekerd via ANWB

Een vijfde van de elektrische stadsfietsen is via ANWB verzekerd (20%). Deze partij wordt op de voet gevolgd door ENRA (18%), Unigarant (17%) en Kingpolis (15%). Op enige afstand volgt verzekeraar Univé (9%). De gemiddelde kosten voor het verzekeren van een elektrische stadsfiets bedragen zo’n €9 per maand. Dit brengt de jaarlijkse marktwaarde op €214 miljoen.

7% is wel eens bestolen

Van 7% van de bezitters van een elektrische stadsfiets, bakfiets, vouwfiets, driewieler of speed pedelec is wel eens een e-bike gestolen. In 2% van de gevallen is er zelfs vaker dan één keer een e-bike ontvreemd. Voor de bezitters van een elektrische mountainbike of hybridefiets ligt dit percentage hoger met 8%.