Meer aanbieders doorlopend krediet aangepakt

Helft elektrische stadsfietsen verzekerd
6 mei 2021
Alleenstaande starter moet gemiddeld 29.500 euro eigen geld meenemen voor huis van 60m2
6 mei 2021

Na ABN Amro zijn deze week Hollandsche Disconto Voorschotbank en Santander Consumer Finance Benelux op de vingers getikt omdat de rente op doorlopende kredieten te hoog was. Bij beide banken volgde de rente op het doorlopend krediet de daling van de marktrente onvoldoende. Beide banken moeten de rente opnieuw berekenen en de te veel betaalde rente terugbetalen.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid. Daarmee zijn eerdere uitspraken van de Geschillencommissie bevestigd. In de zaak tegen Hollandsche Disconto Voorschotbank gaat het om een doorlopend krediet met een limiet van 34.000 euro. De lening is afgesloten in oktober 2007 en de rente was toen 10,9 procent. In mei 2012 is er een rentestop ingesteld. De consument betaalt sindsdien geen rente meer, maar lost wel iedere maand 200 euro af. In de zaak tegen Santander gaat het om een doorlopend krediet met een limiet van 10.000 euro die in oktober 2012 is afgesloten en in september 2016 volledig is afgelost.

Marktrente
In beide geval oordeelt de Commissie van Beroep dat de rente op de lening op een doorlopend krediet mag veranderen, maar die veranderingen moeten de rente in de markt volgen. De enige uitzondering hierop is dat de bank vooraf heeft verteld dat de rente op de lening de marktrente niet volgt. Dat speelt hier niet. De consument moet erop kunnen vertrouwen dat de rente op de lening de marktrente volgt. Dat betekent dat de gehele looptijd het verschil tussen beide rentes gelijk blijft. Beide banken moeten de rente opnieuw berekenen en eventueel te veel betaalde rente vergoeden.

Er zijn meer klachten tegen Hollandsche Disconto Voorschotbank en Santander Consumer Finance Benelux bij het Kifid binnengekomen. De Geschillencommissie gaat deze klachten beoordelen en volgt daarbij de recente uitspraak van de Commissie van Beroep.