Nieuwe regels coronavirus Oostenrijk: dit zijn de gevolgen voor wintersporters
29 december 2021
geld
Financiële tips om het jaar goed te starten
29 december 2021

Het is winter. En dat is te merken: de temperatuur vorige week in sommige delen van Nederland ver onder de nul graden. Weet jij hoe je je auto moet beschermen tegen deze vrieskou? Dit zijn onze 10 tips om autoschade te voorkomen. 

1. Gebruik geen handrem bij het parkeren

Zet je auto niet op de handrem als je ‘m ergens parkeert. De handrem kan dan namelijk vastvriezen. Hoe dan wel? Zet je auto in de eerste versnelling om te voorkomen dat ‘ie wegrolt. 

2. Bescherm je ruitenwissers

Als het vriest kunnen je ruitenwissers aan je ruiten vastplakken. Doe er daarom ‘s avonds een plastic zak of sok omheen. Zo voorkom je dat je je ruitenwissers ‘s ochtends los moet trekken en beschadigt. 

3. Behandel de rubbers van de deuren

Niets is irritanter dan vastgevroren portieren als je haast hebt. Behandel daarom de rubbers van de deuren met talkpoeder of vaseline(spray).

4. Ruitenwisservloeistof met antivries 

Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Deze vloeistof is blauw. De variant die je in de zomer gebruikt – dus zonder antivries – is roze van kleur (en soms geel).

5. Bescherm je voorruit

Een speciale beschermingsdeken voor je voorruit zorgt ervoor dat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen. Ramen krijg je ijsvrij met ruitontdooier. Zijn je ruiten toch bevroren? Gebruik nooit warm water om ze te ontdooien. Hierdoor kunnen de ruiten namelijk barsten. 

6. Voorkom dat het slot vastvriest

Vuilafstotende spray voorkomt dat sloten vastvriezen. Spuit wat van de spray in het slot en steek de sleutel er een aantal keer in. Of plak de sloten af met wat tape. Is je slot al vastgevroren? Hou er dan een zakje met warm water tegenaan om het te ontdooien. 

7. Warm je motor niet op

Veel mensen laten de motor tijdens het krabben van de ruiten vast opwarmen. Maar wist je dat je dit beter niet kunt doen? Het is namelijk niet goed voor de motor. Bovendien adem je zo tijdens het krabben ongezonde uitlaatgassen in. 

8. Gebruik de juiste motorolie

De kou kan zorgen voor problemen bij het starten. Zorg daarom altijd dat je de juiste motorolie gebruikt. Dit kan het verschil betekenen tussen een auto die bij vrieskou wél start, of juist niet. 

9. Zorg altijd voor goed zicht

In de winter kunnen de ruiten snel beslaan. Zorg er voordat je wegrijdt altijd voor dat je ruiten schoon zijn. En gebruik de airco om de condens weg te krijgen. 

10. Zet je koplampen aan om de accu op te warmen

Als het koud is, heeft de accu van je auto het extra zwaar. Zet daarom je koplampen even aan om de accu op te warmen. Ongeveer drie minuten is genoeg. De accu wordt hierdoor extra belast, waardoor deze eerder op de juiste temperatuur komt.