Stijgende energieprijzen: 4 vragen én antwoorden
29 december 2021
Zo bescherm je je auto tegen vorst: 10 tips
29 december 2021

Oostenrijk heeft de inreisregels vanuit Nederland behoorlijk aangescherpt. Een flinke tegenvaller voor een groot deel van de wintersporters, want zo’n 60% viert zijn of haar wintersport in dit land. Vanaf vrijdag 24 december moet je bij aankomst in Oostenrijk tien dagen in quarantaine, tenzij je je boosterprik al hebt gehad. Daarnaast moet je altijd een negatieve PCR-test hebben van maximaal 72 uur oud, ook als je je derde prik al hebt ontvangen. Wat als je je wintersportvakantie wil annuleren? Heb je dan wat aan een reis- en annuleringsverzekering?

Regels vanwege omikronvariant

Naast vakantiegangers uit Nederland, krijgen ook mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Denemarken met de strenge regels te maken. Het heeft allemaal te maken met de opmars van de omikronvariant in deze landen. Ga je toch op vakantie in Oostenrijk? Dan is het goed om te weten dat de Oostenrijkse horeca vanaf 27 december dicht zijn vanaf 22.00 uur. Après–skilocaties waren sowieso al gesloten. Andere strenge regels die al langer gelden, zijn het 2G-beleid (alleen toegang tot veel locaties wanneer je gevaccineerd of genezen bent) en het verplicht dragen van een medisch (FFP2) mondmasker op binnenlocaties en in skiliften.

Afspraak maken voor je boosterprik

Alle Nederlanders die een boosterprik willen, kunnen deze uiterlijk in januari krijgen. Een afspraak inplannen kan via planjeprik.nl. Voor zover bekend geldt er voor Oostenrijk geen ‘inwerktijd’: zodra je je boosterprik hebt ontvangen, kun je het land inreizen zonder quarantaineplicht. Maar Nederlanders die de komende weken hun wintersport gepland hebben, kunnen hun derde prik waarschijnlijk niet op tijd meer krijgen. Via de website prullenbakvaccin.nl is het misschien mogelijk om ergens in de buurt sneller een prik te halen.

Je vakantie annuleren of omboeken

Wil je je wintersportvakantie annuleren vanwege de maatregelen? Neem dan contact op met je reisorganisatie. TUI en Sunweb hebben al aangegeven dat klanten hun geld terugkrijgen als ze dat willen. Soms is het ook mogelijk om de vakantie om te boeken naar bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Zwitserland. 

Heb je je wintersport niet via een organisatie geboekt? Dan heb je helaas geen garantie dat je alles (volledig) terugkrijgt. Het beste is om rechtstreeks contact op te nemen met het huisje of hotel waar je overnacht. Het is vaak ook mogelijk om een voucher te ontvangen waarmee je op een later moment opnieuw kan boeken.

Geen vergoeding (meer) door annuleringsverzekering

Annuleringsverzekeringen bieden helaas ook geen vergoeding meer voor annuleringen die met het coronavirus te maken hebben. Verzekeraars zien dit niet meer als een plotselinge gebeurtenis waardoor je je vakantie noodzakelijk moet annuleren. Goed om te weten dat een annuleringsverzekering nog wel dekking biedt als je zelf niet meer kunt reizen vanwege een besmetting.