‘Wijs op reis’ deze zomer: alle versoepelingen op een rij

lening
Blijft het leven duurder na corona?
9 juni 2020
Doorlooptijd hypotheekaanvraag sinds corona gemiddeld bijna 4 x zo lang
9 juni 2020

Het reisadvies voor twaalf landen wordt vanaf 15 juni versoepeld. Dat heeft minister-president Rutte vanavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het oranje reisadvies ‘alleen noodzakelijke reizen’ wordt vervangen door een geel advies ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Rutte: “Denk goed na wat je doet, en ga je toch op vakantie: ga wijs op reis.”

Europa

Vanaf half juni kunnen we weer reizen naar België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het reisadvies voor Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijft deze zomer vooralsnog oranje, vakantiereizen naar deze drie landen worden dus afgeraden.

Juli

De hoop is dat in de maand juli naar meer landen kan worden gereisd, zoals Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Voor een volledige lijst van de landen en de actuele reisadviezen kun je terecht op www.nederlandwereldwijd.nl.

Wijs op reis

Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dat een geel reisadvies nog geen groen advies is. Het is belangrijk om goed geïnformeerd op vakantie te gaan en in het buitenland de actuele situatie in de gaten te houden. Daarvoor verwijst het kabinet naar de reisapp van Buitenlandse Zaken. Wie buiten de schoolvakanties om kan reizen, wordt gevraagd dat te overwegen.

Vakantie in Nederland

Vakantie vieren in Nederland is toegestaan, mits je je goed voelt. Reis dan het liefst met de auto of de fiets, omdat het openbaar vervoer nog altijd bedoeld is voor noodzakelijke reizen. Een vakantie valt daar niet onder.

Reizen buiten Europa

Reizen buiten Europa wordt voorlopig afgeraden. De reisadviezen daarvoor blijven dus ook oranje. Wie vast komt te zitten in een land met een oranje reisadvies wordt niet gerepatrieerd en moet bij thuiskomst twee weken in quarantaine.

Onder voorbehoud

Alle reisversoepelingen zijn, net als de eerdere coronaversoepelingen in ons land, nog onder voorbehoud. Als het virus oplaait, kunnen de adviezen weer worden aangescherpt. Klik hier om naar de actuele reisadviezen van de overheid te gaan.