ABC eilanden
2 november 2021
Wat doet een aankoopmakelaar en wat kost het?
2 november 2021

Busy crowded traffic jam on the road

Het is weer drukker op de snelwegen. Vooral tijdens de ochtendspits. Het risico op een kop-staartbotsing is in de file een stuk groter dan wanneer het rustig is op de weg. Het is soms lastig te bepalen wie er in zo’n geval aansprakelijk is voor de schade. In dit artikel behandelen we vier situaties. 

1. Van achteren aangereden na plotseling hard remmen

Stel: je moet plotseling remmen, waardoor je achterligger op je auto botst. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade? Zo’n botsing ontstaat vaak doordat degene die achter je rijdt onvoldoende afstand houdt. Als bestuurder moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende afstand tot je voorganger houdt. Hield je achterligger onvoldoende afstand? Dan is hij in de meeste gevallen aansprakelijk voor de schade. Maar er zijn uitzonderingen. Want remde je zonder noodzaak? Of sneed je je achterligger af tijdens het inhalen? Dan ben jij degene die fout zit en ben je aansprakelijk voor de schade. 

2. Van achteren aangereden na inhalen

Op een drukke snelweg haal je iemand in. Zodra je weer op de rechter rijbaan rijdt, knalt je achterligger op je auto. Het kan zijn dat de bestuurder achter je het gas nog eens extra intrapte in plaats van te remmen. In dat geval is de achterligger natuurlijk aansprakelijk. Maar gaf je de andere bestuurder te weinig ruimte en sneed je ‘m af? Dan ben je zelf verantwoordelijk. De bestuurder kan je hier dus voor aansprakelijk stellen. Hiervoor moet hij wel kunnen aantonen dat je hem daadwerkelijk hebt afgesneden. 

3. Van achteren aangereden voor stoplicht

Je nadert een groen stoplicht, dat op oranje springt. Je trapt snel op de rem. Je achterligger remt niet (of te laat). Wie is aansprakelijk? Ook in deze situatie geldt: je achterligger moet voldoende afstand houden. Reed hij te dicht achter je? Dan is hij verantwoordelijk voor de schade. Stond je al op de rem terwijl je nog lang niet bij het stoplicht was? Of reed je al voorbij het stoplicht, waardoor je niet meer veilig kon stoppen? Dan kan je wel aansprakelijk worden gesteld. 

4. Van achteren aangereden in de file

De situatie: je staat stil in de file en wordt plotseling van achteren aangereden. Hierdoor bots je op je voorganger. Omdat je stil stond is je achterligger in dit geval aansprakelijk voor zowel jouw schade als die van je voorligger. Wat als je wel had gereden op het moment van de aanrijding? Dan zou je zelf aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade aan de auto voor je.

Dekking schade eigen auto afhankelijk van dekking

Beland je in een kop-staartbotsing en is het jouw schuld? Of de schade aan je eigen auto vergoed wordt, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Heb je een WA-verzekering of WA + beperkt casco? Dan ben je alleen verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij een ander. Schade aan je eigen auto is niet gedekt. Je krijgt de schade in dit geval alleen vergoed met een all risk verzekering. Is de botsing de schuld van de ander? Dan is de schade wel gedekt.