De verkoop van elektrische fietsen is in twee jaar verdubbeld. Je kunt gerust zeggen dat een fiets met elektromotor hip is geworden. Keerzijde van het succes is dat diefstal en forse schades vaker voorkomen. Net als ongelukken en aanrijdingen. Welke verzekeringen kun je voor je e-bike afsluiten?
Elektrische fietsen heb je in verschillende soorten. Bij de standaard e-bike trap je zelf mee. De trapondersteuning stopt als je een snelheid van 25 kilometer per uur hebt bereikt. Je hebt ook snellere elektrische fietsen; high speed e-bikes of speed pedelecs. Bij deze fietsen gaat de trapondersteuning tot 45 km per uur of is zelf meetrappen helemaal niet nodig.
Is het verschil tussen de standaard en snellere elektrische fiets belangrijk? Ja, want sinds 1 januari 2017 is vanwege de snelheid een bromfietskenteken verplicht voor de high speed e-bike of speed pedelec. Zonder blauw kenteken mag je de openbare weg niet op. Omdat deze snelle fiets de status van een bromfiets heeft, zijn ook een bromfietsrijbewijs (AM) en een goedgekeurde helm verplicht.
Veroorzaak je met je gewone elektrische fiets een verkeersongeluk en daarmee schade aan een ander? Dan vergoedt een gewone aansprakelijkheidsverzekering (AVP) de kosten van je tegenpartij. Een high speed e-bike of pedelec is officieel een ‘motorvoertuig’ en heeft daarom een eigen WA-verzekering nodig. Een aansprakelijkheidsverzekering is voor dit type elektrische fiets dus verplicht.
Voor een standaard elektrische fiets hoef je niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar het is wel verstandig. Je kunt nog steeds voor hoge kosten komen te staan als je na een ongeluk aansprakelijk wordt gesteld. Bovendien geldt je AVP ook voor andere gebeurtenissen waar jij of een gezinslid iemand schade toebrengt.
Elektrische fietsen zijn kwetsbaar en populair bij fietsendieven. Een fietsverzekering is daarom het overwegen waard. Hiermee verzeker je jezelf tegen schade en diefstal van je fiets. Als aanvullende dekking kun je ook kiezen voor pechhulp. Na een telefoontje wordt je fiets ter plekke gemaakt, of als dat niet kan word je thuisgebracht en je fiets bij de fietsenmaker afgeleverd.
De prijs voor een elektrische fiets varieert van €899 tot meer dan €3.000. Neem bij je afweging voor een type fiets zeker de kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering en fietsverzekering mee. Zo weet je dat je ook financieel de juiste keus maakt.