De nieuwste smartphone bij je abonnement? Zo beperk je de gevolgen voor je hypotheek

Welke verzekeringen heb je nodig voor een elektrische fiets?
27 april 2017
Voorkom onderverzekering: controleer regelmatig je inboedelwaarde
8 mei 2017

Wil je een mobiel abonnement met de nieuwste smartphone erbij aanschaffen? Door strengere wetgeving moet je éérst aantonen dat je de maandelijkse aflossing kunt betalen. Vervolgens krijg je een vermelding bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), met alle gevolgen voor jouw maximale hypotheek. Wil je nu of later een huis kopen? Sluit dan niet zomaar een mobiel abonnement af.

De ‘gratis’ smartphone bij je abonnement wordt per 1 mei gezien als lening bij een toestel vanaf € 250. Telecombedrijven voeren voortaan een inkomenstoets uit om te bepalen of je hiervoor voldoende geld overhoudt voor de maandelijkse afbetaling. In de winkel én online.

Hypotheek omlaag door telefoon op afbetaling

Eerder berichten we al dat je mogelijk een lagere hypotheek krijgt bij een smartphone-abonnement. Hoeveel lager exact hangt onder andere af van de hypotheeksoort en rente, en hoeveel je maandelijks voor de telefoon betaalt. Let op: elke telefoon op afbetaling binnen je gezin telt mee!

Rekenvoorbeeld

Bij een modaal bruto jaarsalaris van € 37.000 zou je hypotheek met € 8.185 omlaag kunnen gaan als je een iPhone 7 bij je abonnement neemt en € 9.314 bij een Galaxy S8. Bij dit voorbeeld gaat het om de standaard modellen. Wil je de luxere variant, dan kan je maximaal mogelijke hypotheek zelfs € 10.000 dalen.

Wat zijn je alternatieven?

Wil je een nieuwe smartphone maar er qua maximale hypotheek niet op achteruit gaan? Dan kan je de volgende opties overwegen:

  1. Betaal de telefoon in één keer. Zo voorkom je een BKR-registratie voor je abonnement. Houd er rekening mee dat je voor de nieuwste smartphones al snel € 700 betaalt.
  2. Kies voor een goedkope telefoon. Het beste is natuurlijk eentje onder de € Je kunt ook kijken naar een vorig model met een lager maandbedrag aan afbetaling. Hiermee beperk je de invloed op je maximale hypotheek zo ver mogelijk.
  3. Verhoog je aanbetaling. Je betaalt dan een deel direct bij aanschaf zodat je het maandelijks af te lossen bedrag lager ligt.

 

Liever sim-only abonnement

Wil je liever helemaal geen gedoe? Overweeg een sim-only abonnement, waarbij je alleen de kosten voor bellen, sms’en en internet betaalt. Behoud je oude smartphone nog even of koop een los toestel. Sinds de nieuwe wetgeving bekend is, kiezen steeds meer mensen voor deze optie.

Wees je bij de aanschaf van een nieuw mobiel abonnement bewust van de mogelijke gevolgen voor je hypotheek. Zeker van belang als van plan bent een eigen huis te kopen.