Voorkom onderverzekering: controleer regelmatig je inboedelwaarde

De nieuwste smartphone bij je abonnement? Zo beperk je de gevolgen voor je hypotheek
1 mei 2017
Koffer beschadigd? Verlaat de bagagehal niet zonder PIR
14 juni 2017

Je koopt een nieuwe bank, een grotere televisie of een duurdere wasmachine. Maar je vergeet vervolgens de inboedelverzekering hierop aan te passen. Pas bij schade merk je de gevolgen. Je krijgt niet het volledige schadebedrag uitgekeerd omdat je onderverzekerd bent. Controleer daarom regelmatig wat je inboedel waard is.

Van onderverzekering is sprake als het verzekerde bedrag lager is dan de werkelijke waarde van je inboedel. Het kan ook voorkomen bij andere verzekeringen, bijvoorbeeld de uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering.

Financiële gevolgen van onderverzekering

Stel, je verzekert je inboedel voor € 30.000. Je krijgt een binnenbrandje en hebt voor € 8.000 schade aan je magnetron, koelkast en keukentafel. De expert van de verzekeraar komt de schade bekijken. Zijn conclusie? Je totale inboedelwaarde is € 40.000 waard. Nu krijg je slechts driekwart van de schade vergoed, namelijk € 6.000. De resterende € 2.000 is voor je eigen rekening.

Wanneer verandert de waarde van je inboedel?

Je inboedel wordt meestal meer waard naarmate je ouder wordt. Je koopt duurdere spullen, zoals die televisie. Je vult je keukenapparatuur aan met bijvoorbeeld een dure keukenmachine of een luxe koffieautomaat. Met elke aankoop stijgt de waarde van je inboedel en neemt de kans op onderverzekering toe. Het is zeker belangrijk dat je je inboedelverzekering controleert op het verzekerde bedrag als:

  • je gaat samenwonen en je twee inboedels samenvoegt.
  • je een kind krijgt en hier specifieke spullen als een kinderkamer en kinderwagen voor Later komen daar onder andere telefoons en game consoles bij.
  • je kinderen op zichzelf gaan wonen, hun spullen meenemen en je inboedelwaarde juist daalt.

Wat doet je verzekeraar tegen onderverzekering?

Je bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van het verzekerde bedrag op je inboedelverzekering. Toch sta je niet helemaal alleen. Mogelijk is in de voorwaarden van je verzekering een indexatieclausule (ofwel indexclausule) opgenomen. De waarde van je inboedel wordt dan automatisch elk jaar met een bepaald percentage verhoogd. Koop je echter in korte tijd meer of duurdere spullen? Dan is een extra check en aanpassing van het verzekerde bedrag zinvol.

Hoe stel je waarde van je inboedel vast?

De meeste verzekeraars kennen de inboedelwaardemeter. Dit is een vragenlijst om een globale inschatting van de waarde van je inboedel te bepalen. De schatting wordt gedaan op basis van jouw gezinssituatie, leeftijd, inkomen, regio en de grootte van jouw woning. Een voorbeeld kun je bekijken op de website van het Verbond van Verzekeraars. Doorgaans vragen verzekeraars je elke vijf jaar om de waardemeter opnieuw in te vullen.

Vul je de inboedelwaardemeter in, dan geven de meeste verzekeraars een garantie tegen onderverzekering af. In dat geval heeft de onderverzekering geen gevolgen en krijg je het volledige schadebedrag terug. Wil je meer grip op de inboedelwaarde? Dan kun je nog altijd zelf een lijst bijhouden van je bezittingen en deze elk jaar updaten.