Geen reuzenpanda maar hond of kat? Dit kost je huisdierverzekering

motorverzekering
Voor welke vervoermiddelen is een verzekering verplicht?
23 februari 2017
Welke verzekeringen heb je nodig voor een elektrische fiets?
27 april 2017

Geen reuzenpanda maar hond of kat? Dit kost je huisdierverzekering

Heb jij thuis een Chinese reuzenpanda als huisdier? De kans is nihil. Ze passen niet in een konijnenhok, eten je arm en zijn bovendien peperduur. Het bewijs is de miljoenenoperatie rond de reuzenpanda’s Xin Ya en Wu Wen, die op dit moment logeren in het Ouwehands Dierenpark. Ook een meer gebruikelijke hond of kat kan je flink wat kosten. Is het sluiten van een huisdierverzekering nuttig en wat kost dat eigenlijk?​

De kosten voor een huisdier verschillen. Een hond kost gemiddeld minimaal € 85 per maand. Een kat is met ongeveer € 40 iets goedkoper per maand. De grootste kostenpost is de dierenarts. Voor een consult reken je gemiddeld € 32 af. De jaarlijkse inenting kost je al snel meer dan € 50. Bij ziekte of ongeval loopt de rekening hoger op, met als klapper de MRI-scan.

Je kunt natuurlijk extra sparen voor het betalen van een onverwachte dierenartsrekening. Wil je liever geen risico lopen, dan kun je een huisdierverzekering overwegen. Deze is standaard bedoeld voor honden en katten. Huisdierverzekeraar Petplan heeft daarnaast een verzekering voor je konijn of papegaai.

Wat dekt een huisdierverzekering?

Een huisdierverzekering vergoedt onvoorziene kosten bij de dierenarts na ziekte of een ongeval. Bijvoorbeeld een MRI, een echo of een operatie. Vooraf bekende kosten als de jaarlijkse inenting vallen standaard niet onder de dekking. Ook bestaande aandoeningen zijn niet te verzekeren.

Net als bij je eigen zorgverzekering kun je kiezen uit verschillende pakketten. Zo zijn sommige aandoeningen of behandelingen alleen bij duurdere pakketten gedekt. Specifieke kosten die niet standaard onder de dekking vallen, zijn aanvullend te verzekeren. Denk aan inentingen, castratie/sterilisatie, gebreken aan het gebit en crematie.

Vergelijk de voorwaarden per verzekering

Kijk bij een huisdierverzekering verder dan de maandelijkse premie. Lees goed door wat wel en niet vergoed wordt. Let in ieder geval op het volgende:

  • Betaal je een eigen bijdrage of eigen risico?
  • Wat is de maximale vergoeding per jaar?
  • Wat is uitgesloten voor vergoeding?
  • Geldt er een wachttermijn? Wat wordt er in deze periode vergoed?
  • Moet je rekeningen zelf voorschieten, en onder welke voorwaarden?

Premie afhankelijk van het type huisdier

Alle verzekeraars gaan ervan uit dat jij goed voor je huisdier zorgt. Dat is een standaard voorwaarde en is niet bepalend voor de premie. Diersoort, ras, gewicht, geslacht en leeftijd van je huisdier zijn wel van invloed. Ook welk pakket je kiest bepaalt de premie.

Het afsluiten van een huisdierverzekering is een persoonlijke afweging. Bepaal voor jezelf het risico dat je wil en kan lopen. Bijvoorbeeld met de vraag: “Als mijn hond of kat vandaag een ongeluk krijgt of ziek wordt en de operatie kost €800, kan ik dat betalen?” Is het antwoord nee, dan is een verzekering een goed alternatief.