Rondreis USA 2023
12 oktober 2022
Hypotheekrente stijgt opnieuw hard: dit betekent het voor je leenbedrag
12 oktober 2022

Goed nieuws: de energierekeningen gaan omlaag. Met het prijsplafond helpt het kabinet consumenten die worstelen met de de hoge energieprijzen. Het plan is tijdens Prinsjesdag officieel gepresenteerd en daarna verder uitgewerkt. Welke besparing zie jij terug op jouw energierekening?

Prijsplafond

Het idee achter het prijsplafond is dat er een maximaal tarief komt voor energie. Er wordt gerekend met een tarief van 1,45 euro per m3 gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit tarief geldt tot een bepaald verbruik. De overheid gaat uit van het een verbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas per jaar. Verbruik je meer dan die grens? Dan betaal je voor dat deel wel de actuele, hogere marktprijs. Zo worden huishoudens nog steeds gemotiveerd om zuinig met energie om te gaan. Of om te verduurzamen met energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. 

Officieel gaat het plafond per 1 januari 2023 in en het geldt voor een heel jaar. In november en december krijgen alle huishoudens 190 euro per maand op het maandbedrag (dus totaal 380 euro korting). Ook mensen met stadsverwarming krijgen voordeel: het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt 47,49 euro per gigajoule warmte. De precieze uitwerking van het prijsplafond inclusief verbruik wordt de komende tijd nog uitgewerkt.

Wat betekent dit voor jou?

Heb je een klein appartement dat goed geïsoleerd is? Dan kan het prijsplafond betekenen dat de hele energierekening omlaag gaat. Heb je een groot huis met hoog energieverbruik? Dan betaal je alleen voor het eerste deel (2900 kWh stroom en 1200 m3 gas) minder en voor de rest van het verbruik de actuele marktprijs. 

Benieuwd wat het prijsplafond betekent voor jouw portemonnee? Wij hebben een berekening* gemaakt voor vier verschillende situaties: als je minder, meer, of precies gemiddeld energie verbruikt of van het gas af bent. 

Huishouden met laag verbruik (1500 kwh en 500 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo’n 114,13 euro per maand. Dit is een besparing van 127,08 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond. 

Gemiddeld huishouden (2900 kwh en 1200 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo’n 245,38 euro per maand. Dit is een besparing van 275,83 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond. 

Huishouden met hoog verbruik (5000 kWh en 2500 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo’n 727,88 euro per maand. Dit is een besparing van 275,83 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

Huishouden van het gas af (7000 kWh en 0 m3)

Uit onze berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op zo’n 384,00 euro per maand. Dit is een besparing van 120,83 euro per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.