Meer mogelijkheden met NHG in 2023
8 november 2022
Texas het andere onontdekte Amerika
7 december 2022

In 2021 werden in Nederland ruim 114.000 verkeersongevallen gemeld. Dat is een toename van 10,3% ten opzichte van 2020. Vooral in Noord-Brabant ging het veel vaker mis dan het voorgaande jaar. Hier nam het aantal ongelukken in het verkeer zelfs toe met bijna 20%. In maar liefst driekwart van de Nederlandse gemeenten was er een toename in het aantal verkeersongelukken. Dit blijkt uit een analyse  op basis van data van politie en rijkswaterstaat.

In Noord-Brabant werden vorig jaar bijna 17.000 verkeersongevallen gemeld, in 2020 ging het nog om ruim 14.000 ongelukken op de weg. Een forse stijging dus, maar nergens ging het zo vaak mis in het verkeer als in Zuid-Holland. In totaal ging het in deze provincie om bijna 30.000 ongevallen, goed voor vrijwel een kwart van alle ongelukken in ons land. In Zuid-Holland steeg het aantal ongevallen vergeleken met 2020 met 12,2%. 

In deze gemeenten nam het aantal ongelukken het sterkst toe

Lokaal zijn de verschillen nog groter dan per provincie. Van alle gemeenten met meer dan 50 geregistreerde verkeersongevallen vond de grootste stijging plaats in het Geertruidenberg. In deze Brabantse gemeente waren in 2021 bijna 60% meer ongelukken dan het jaar ervoor. De gemeenten met de sterkste stijging:

  1. Geertruidenberg, Noord-Brabant: 58,8% meer verkeersongevallen
  2. Wageningen, Gelderland: 53,8% meer verkeersongevallen
  3. Dongen, Noord-Brabant: 51,7% meer verkeersongevallen
  4. Bunnik, Utrecht: 49,5% meer verkeersongevallen
  5. Oisterwijk, Noord-Brabant: 49% meer verkeersongevallen

Duurdere verzekeringen 

De groei van het aantal ongelukken komt waarschijnlijk door het toegenomen verkeer door het einde van de zware corona lockdowns. Een toename van het aantal verkeersongevallen kan ertoe leiden dat verzekeringspremies hoger worden, om de gestegen kosten te kunnen blijven dekken. Hierbij spelen natuurlijk ook de ernst van de ongelukken en schades een rol.

Meer ernstigste ongevallen 

In Zuid-Holland zijn in totaal de meeste verkeersongelukken, maar ze zijn ook vaker ernstiger van aard dan elders in het land. Bij een kwart van de gevallen is er hier namelijk sprake van letselschade of zelfs een dodelijke afloop. Andere provincies met relatief veel ernstige ongelukken zijn Groningen en Drenthe. Bij respectievelijk 21,7% en 18,7% van de ongevallen raken hier één of meerdere verkeersdeelnemers licht, ernstig of zelfs dodelijk gewond. In Flevoland gebeuren het minst vaak ernstige verkeersongelukken: bij slechts 7,5% van de incidenten is sprake van (dodelijk) letsel.

In maar liefst driekwart van de gemeenten nam het aantal verkeersongelukken toe in 2021. Maar niet overal steeg het aantal ongevallen. De sterkste daling vond plaats in Beuningen. In deze Gelderse gemeente waren in vorig jaar 27,3% minder verkeersongevallen dan een jaar eerder. Ook het Overijsselse Olst-Wijhe (-27,3%) en het Utrechtse Wijk bij Duurstede (-26,3%) waren positieve uitschieters. 

Het is interessant om in de gaten te houden wat deze cijfers betekenen voor de premies van autoverzekeringen, want waar je woont speelt hierin een grote rol. Verzekeraars nemen deze regionale verschillen, zoals het risico op verkeersongevallen, mee in de premieberekening. Daarom is het slim om je autoverzekering opnieuw te vergelijken als je verhuist. Wie weet is de premie in je nieuwe woonplaats gemiddeld lager, vanwege een lager risico op schade.