Het internet: 53 jaar oud, maar niet ongevaarlijk
8 november 2022
Vorig jaar ruim 10% meer verkeersongevallen
8 november 2022

Eindelijk goed nieuws op de huizenmarkt, met name voor starters. De afgelopen maanden is de huizenmarkt een stuk rustiger geworden. Er zijn minder kapers op de kust en overbieden is niet langer de norm. In 2023 heb je nog meer kans om jouw droomhuis te vinden. De koopsomgrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat namelijk omhoog. Wat de NHG is en de voordelen hiervan leggen we je uit. 

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypotheken tot een bepaald bedrag. Sluit je NHG af, dan loopt de bank minder risico en krijg je korting op je hypotheekrente. Heel fijn, want dat betekent dat je maandlasten lager zijn. Een ander voordeel van NHG is dat je de financiële risico’s van een koopwoning beperkt. De NHG staat namelijk garant voor de terugbetaling van je hypotheek aan de hypotheekverstrekker. Kun je de maandelijkse lasten niet meer betalen? Dan biedt de NHG tijdelijk steun. Ook kijken ze met de geldverstrekker naar mogelijke oplossingen. Indien je gedwongen je huis moet verkopen, dan is het mogelijk dat de restschuld wordt kwijtgescholden. 

Starters hebben iets meer kans

Aankomend jaar gaat de NHG grens met 50.000 euro omhoog. Dat betekent dat je Nationale Hypotheek Garantie mag afsluiten voor een huis van maximaal 405.000 euro. Goed nieuws dus, want op deze manier kun je een net hoger geprijsde woning kopen. Met behulp van Nationale Hypotheek Garantie verlaag je namelijk de maandlasten. Want als je je hypotheek met NHG afsluit, dan ligt je hypotheekrente zo’n 0,5-0,6% lager. Het zal per regio zeker verschillen, maar hierdoor heb je als starter iets meer kans om toch een woning te kunnen kopen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting ook omhoog

Voor huizenkopers die nog geen 35 jaar zijn, is er nog steeds het voordeel dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit bedrag gaat in 2023 omhoog naar 440.000 euro. Alle huizen met NHG vallen hier dus onder. Het kabinet wil met deze verhoging starters en doorstromers meer kans geven op de arbeidsmarkt. Koop je een woning van 400.000 euro, dan scheelt je dit toch 8.000 euro die je uit je eigen geld moet inleggen.  

Wat betekent dit voor mij?

Een rekenvoorbeeld: Michiel en Sabine willen een huis kopen van 405.000 euro. De maximale hypotheek van het stel is 420.000 euro.

In 2022

Eigen geld:
Overdrachtsbelasting: €8.200
NHG kosten: 0

Maandlasten:
Rentepercentage: 4,3%
Bruto per maand: €2.004
Netto per maand (eerste jaar): €1.449

In 2023

Eigen geld:
Overdrachtsbelasting: 0
NHG kosten: €2.460

Maandlasten:
Rentepercentage: 3,85%
Bruto per maand: €1.899
Netto per maand (eerste jaar): €1.409. 

Mogelijkheden voor verduurzaming

Ga je na de aankoop van je huis gelijk verduurzamen? Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar zeker ook voor je portemonnee. Vaak haal je deze investering er al snel uit door de verlaging van je energierekening. Met de huidige hoge energieprijzen is dat natuurlijk zeer wenselijk. Als je dit niet uit eigen geld wilt of kunt betalen, dan is het Energiebespaarbudget van NHG de oplossing. Hiermee is het mogelijk om tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen voor erkende, energiebesparende maatregelen. Koop je een huis voor 405.000 euro? Dan kun je een NHG-hypotheek kan afsluiten van 429.300 euro. 

Per 1 januari, maar ik wil nu kopen?

Op de nieuwe NHG regels moet je helaas nog even wachten. Vaak kun je je hypotheek pas in december op basis van nieuwe regels aanvragen.

Voor de overdrachtsbelasting kun je wel nu al maatregelen nemen. Ben je van plan om een bod op een huis uit te brengen? Dan kun je de overdrachtsdatum na 1 januari 2023 afspreken. Doe je het zo, dan betaal je over aankoopbedragen tot 440.000 euro dus geen overdrachtsbelasting. Let wel goed op dat je op die datum nog steeds aan de voorwaarden voor vrijstelling voldoet.