29 oktober 1969: een historische dag. Het ARPANET werd opgericht. Dit was de eerste vorm van het internet zoals we dat nu kennen. Nu, 53 jaar later, hebben we een wereld aan informatie binnen handbereik en hebben onze telefoons sterkere technologie in zich dan de eerste raket naar de maan. Vrijwel alles wordt online gedaan – maar dat brengt risico’s met zich mee. Daarom, als een traktatie, enkele tips om jezelf te beschermen in de digitale wereld.
Geboortedata, de namen van je huisdier, misschien wel de postcode van je eerste eigen huis. Makkelijk te onthouden en daarom vaak als wachtwoord gebruikt, maar ook erg makkelijk te achterhalen door cybercriminelen. Gebruik deze dus niet als je wachtwoord, of voeg er iets aan toe. De meest sterke wachtwoorden zijn combinaties van letters, cijfers en speciale symbolen (denk aan uitroeptekens, maar ook % of #).
Google Chrome geeft je de optie om een automatisch gegenereerd wachtwoord aan te maken. Dit wachtwoord wordt automatisch en beschermd in je Google-account opgeslagen, zodat je het niet zelf hoeft te onthouden. Zo kun je veel verschillende, gecompliceerde wachtwoorden gebruiken. Wil je toch echt zelf je wachtwoorden bijhouden? Gebruik dan in ieder geval verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.
Met de feestdagen voor de deur doen de digitale winkels extra hun best om op te vallen. Cadeautjes online bestellen en thuis laten bezorgen? Ideaal om tijd te besparen natuurlijk. Maar voor oplichters is dit een makkelijke manier om hun slag te slaan. Bestel je iets bij een kleine webshop? Controleer dan voor je geld overmaakt of er reviews online staan. Doe nooit zomaar een betaling. Let ook op hoe de communicatie verloopt. Is de enige manier om de winkel te bereiken een social medium, zoals Facebook of Instagram? Dit zijn geen beveiligde kanalen en de kans is dan groot dat het bedrijf niet betrouwbaar is.
Een goed signaal is als je kunt betalen met PayPal. Via PayPal kun je namelijk je geld terugvragen als je het product niet ontvangt. Of als je andere klachten hebt. Mensen die je geld willen aftroggelen, maken geen gebruik van manieren die dat tegengaan.
Grote aankopen kun je het beste met een creditcard doen. Daar zit dan automatisch een verzekering op, voor als het product wat je koopt niet is wat je had verwacht. Maar dit is niet altijd voor iedereen weggelegd, of niet altijd voldoende. Denk daarom ook aan een cyberverzekering. Deze beschermt aankopen, maar helpt je ook met het herstellen van documenten na een hack of cyberaanval. Er staat 24/7 een cyber-expert voor je klaar. Je hebt al een cyberverzekering voor een paar euro per maand.
Veel mensen geven meer weg met hun social media dan ze denken. Vakantiefoto’s bijvoorbeeld? Dan is er dus niemand thuis. Iets over je huisdier? Dat zou zomaar met een wachtwoord te maken kunnen hebben. Scherm je social media accounts af en voorkom dat je te veel prijsgeeft. Maak het hackers moeilijk.
Je kunt je locatie op het internet beschermen door middel van een VPN. Dit staat voor Virtual Private Network. Je kunt daarmee je locatie onleesbaar maken en ook andere gegevens afschermen. Over gegevens gesproken, lees goed door welke cookies op websites je wel en niet wil accepteren. Daarmee geef je veel informatie over je digitale profiel vrij. Tot slot: update je smartphone, computer en virusscanner regelmatig. Als je dit te lang laat liggen, krijgt de beveiliging niet genoeg support meer en dat geeft ook veel kans op informatielekken.
Maar uiteindelijk is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.