Voorkom een oververhitte motor tijdens uw zomervakantie

Ouderen betalen steeds hogere autopremie
31 juli 2018
Storm in een glas water?
24 augustus 2018

Het is weer tijd voor de zomervakantie, en dus gaan veel mensen met hun auto op avontuur. Tijdens de lange vakantieritten in het warme zomerweer wil het nog wel eens gebeuren dat u geconfronteerd wordt met een oververhitte motor. Dit kan voor uw auto zeer schadelijk zijn en daarom willen wij u met wat tips helpen om dit te voorkomen.

Het remedie tegen een oververhitte motor

U kent het wel, met de caravan achter uw auto de bergen beklimmen. U probeert in een hoge versnelling naar boven te rijden, plots ziet uw de temperatuur van de motor in rap tempo naar het rood marcheren. Wat nu? Gaat u stoppen? Of is er een ander remedie?

Wat u het beste kunt doen is terugschakelen in een lagere versnelling, het is immers beter om met een caravan achter uw auto een snelheid van rondt de 40km/u aan te houden. Automatisch gaat de temperatuur dan omhoog, dit is in deze situatie volkomen normaal. Echter is de temperatuurstijging in een lagere versnelling veel langzamer. Door het hogere toerental in de lage versnelling verbruikt u ook nog eens minder brandstof, u gooit immers minder brandstof weg aan het warmteverlies.

Zelfde versnelling aanhouden heen en terug

De helling die u oprijdt dient u ook in dezelfde versnelling weer naar beneden te rijden. Maak goed gebruik van uw rempedaal. U zult zien dat de temperatuur zal dalen. Eenmaal onderaan de helling zal de motor behoorlijk zijn afgekoeld. U bent dus klaar om de volgende helling weer omhoog te gaan.

Wat als de motor toch te warm blijft?

Een andere truc die u kunt toepassen om de motor te ontzien is het uitschakelen van alle niet-essentiële energieverbruikers. Dit zijn:

– De airconditioning
– Autoverlichting
– Verwarmingsapparatuur
– Een GPS aangesloten op een oplader

Mocht de motor ondanks deze maatregelen toch niet afkoelen stop dan bij het zien van rook direct aan de kant van de weg. Open uw motorkap en blijf verder overal vanaf. Indien uw motor na het starten weer normaal klinkt kunt u uw weg vervolgen. Neem ook altijd voldoende extra koelvloeistof mee. In geval van nood kunt u ook kraanwater gebruiken, maar dit dient u bij aankomst op uw bestemming direct te vervangen voor koelvloeistof.