Ouderen betalen steeds hogere autopremie

EEN CAMPER HUREN IN AMERIKA OF CANADA
31 juli 2018
Voorkom een oververhitte motor tijdens uw zomervakantie
31 juli 2018

Tegenwoordig wordt iedereen ouder dan voorheen. We worden ook gezonder ouder vanwege onze welvaart. De Nederlandse zorg is van goede kwaliteit en dat merken we ook in de gemiddelde levensverwachting. Ouderen van nu zijn nog steeds erg vitaal en kunnen dagelijkse dingen lang blijven doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan auto rijden. Sommige verzekeraars zien deze ouderen juist als risicogroep. Zij betalen een hogere verzekering dan anderen.

Ouderen behoren tot een risicogroep

Er wordt in deze gevallen absoluut gediscrimineerd op leeftijd. Dit gebeurt echter wel op een legale manier. Volgens de wet is dit legaal mits er bewezen is dat deze leeftijdsdiscriminatie gegronde redenen heeft. In dit geval zijn 70 plussers een risicogroep voor de verzekeraars vanwege de rijvaardigheid van deze groep. Aspecten als reactievermogen en zicht gaan gemiddeld gezien veel achteruit voor deze risicogroep. Aangezien dit medisch verklaarbaar is, gebeurt deze leeftijdsdiscriminatie dus op legale basis.

Maximumleeftijd

Veel verzekeraars hebben een maximum leeftijd voor het afsluiten van een autoverzekering ingesteld. Deze kan variëren van 69 tot en met 80 jaar. Na deze leeftijd kan er geen nieuwe verzekering voor een auto worden afgesloten bij de desbetreffende verzekeraar. Wel zijn de verzekerden na de maximumleeftijd van de verzekeraar beschermd, aangezien zij mensen uit deze risicogroep niet mogen uitschrijven. Ons advies aan mensen die tot deze risicogroep behoren is dan ook dat zij langer de tijd dienen te nemen om een keuze te maken over een autoverzekering. Overstappen kan vaak duurder uitkomen dan bij de huidige verzekering te blijven. Hier moet goed over na worden gedacht als ouderen bijvoorbeeld een nieuwe auto gaan kopen. Verzekeraars zullen een hogere premie hanteren dan u misschien gewend bent van uw oude verzekering, ook kunnen er dus verzekeraars zijn die u misschien helemaal niet meer accepteren.

Autoverzekeringen voor ouderen in de toekomst

Verzekeraars gaan met de maximumleeftijd en een specifieke ouderentoeslag allemaal anders om. Het is dus ook van belang goed te kijken hoe ze bij uw huidige verzekering omgaan met ouderen. Hema rekent zo bijvoorbeeld een ouderentoeslag van 58% door aan de consument van 75 jaar op de autoverzekering. Toch is dit een aspect dat gaat veranderen, zo denken wij. Denk hierbij aan het feit dat mensen gezonder oud gaan worden. Hierdoor zal de rijvaardigheid ook langer op niveau blijven bij de ouderen. Wij verwachten dus dat deze maximumleeftijden van verzekeraars ook verhoogd zullen worden naarmate de levensverwachting stijgt. In onze vergelijker kunt u bekijken wat de beste autoverzekering is voor uw situatie. Denk dus echter wel goed na over een overstap. De premies zullen waarschijnlijk hoger zijn dan de verzekering waar u nu al verzekerd bent