Voorjaarsschoonmaak: haal de bezem door je verzekeringsmap

De 5 meestgestelde vragen over de APK-keuring
6 mei 2021
Fietsvakantie Nederland
3 juni 2021
lening

Het heeft dan wel (nat) gesneeuwd deze week, maar het is toch echt lente. Tijd dus voor de voorjaarsschoonmaak! Vergeet daarbij ook je verzekeringsmap (of –doos, of –stapel) niet. Dit kan je soms een hoop geld besparen. Veel mensen zijn namelijk dubbel verzekerd. Zonde om dat zo te laten, toch?

Reisverzekering vs. zorgverzekering

Iedereen hoopt dat we deze zomer weer op vakantie kunnen naar het buitenland. Maar dan wil je natuurlijk wel goed verzekerd zijn voor medische kosten. Het lijkt daarom slim om altijd te kiezen voor een reisverzekering die deze kosten vergoedt. Maar check altijd eerst hoe je op je zorgverzekering verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Heb je alleen een basisverzekering? Die vergoedt medische kosten tot het in Nederland geldende tarief. In veel landen heb je daar niet genoeg aan. Maar heb je ook een aanvullende zorgverzekering? Dan krijg je misschien wel alle kosten vergoed. Medische kosten op je reisverzekering meeverzekeren is dan niet nodig.

Smartphoneverzekering vs. inboedelverzekering

‘Wil je hem voor een klein bedrag per maand ook verzekeren?’ Dit is een veelgestelde vraag als je een nieuwe smartphone aanschaft. Maar is het ook nodig? Dat hangt van je inboedelverzekering af. Is dit een zogenaamde ‘allriskverzekering’? Dan zijn de meeste schades binnenshuis aan je telefoon al verzekerd. En heb je er een buitenshuisdekking bij? Dan is je telefoon ook verzekerd als je ergens anders bent.

Rechtsbijstandverzekering vs. rechtsbijstanddekking op je autoverzekering

Ben je betrokken bij een auto-ongeluk en is de tegenpartij aansprakelijk? Dan wil je natuurlijk dat zijn verzekeraar je schade vergoedt. Als je allrisk verzekerd bent zorgt je autoverzekeraar hiervoor. Maar ben je WA of beperkt casco verzekerd? Dan moet je zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen. Tenzij je een rechtsbijstandverzekering hebt met dekking voor verkeerszaken. Maar daarnaast kun je vaak ook rechtsbijstand meeverzekeren op je autoverzekering. Let hier dus op als je een auto- of rechtsbijstandverzekering afsluit. Want voor je het weet ben je dubbel verzekerd.

Samenwonen

Een andere manier waarop je dubbel verzekerd kunt raken is als jij en je partner gaan samenwonen. Logisch natuurlijk dat jullie ieder een eigen aansprakelijkheids– en reisverzekering hebben. Maar zodra jullie samenwonen is het voordeliger om samen één verzekering te nemen waarop jullie beiden zijn verzekerd.

Besparen

Als je dubbel verzekerd bent, kun je eenvoudig besparen door één van beide verzekeringen op te zeggen. In de polisvoorwaarden zie je of je een opzegtermijn hebt.