Voor 100 euro een veiliger huis

Elektrische auto mét subsidie, het kan nog steeds
8 juli 2020
We zetten vandaag Nederland, vakantieland in de schijnwerpers!
5 augustus 2020

Er waren minder inbraken in de afgelopen corona-maanden. Maar waakzaamheid blijft geboden. Met een paar eenvoudige en betaalbare aanpassingen is elk huis een stuk veiliger te maken.

Goed om te weten

Op veel hang- en sluitwerk staat een SKG-keurmerk. Dit keurmerk is van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw en geeft de mate van bescherming aan in sterren. Over het algemeen geldt: hoe meer sterren, hoe duurder én hoe beter beveiligd. 1 ster betekent dat inbrekers hier in principe 3 minuten over doen met ‘standaard’ gereedschap, zoals een schroevendraaier. 2 sterren duurt ook drie minuten, maar vraagt een uitgebreidere gereedschapsset. Bij 3 sterren zou een boef zeker 5 minuten bezig moeten zijn, omdat niet alleen het slot, maar ook de scharnieren en de kozijnen verzwaard zijn.

Buitenlamp: kost €10
“Licht zet inbrekers in het zicht”, stelt de politie. Een buitenlamp bij de voordeur kan dus helpen. Misschien zijn er om het huis wat andere slecht zichtbare hoeken, waar inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan. Zoals bij een struik of een voorportaal. Het handigst zijn lampen met een ingebouwde sensor: daardoor springt de lamp aan bij beweging. Die zijn zeer betaalbaar tegenwoordig: bij Hornbach zagen we ze al vanaf een tientje. Vergeet daarbij niet de achterkant van de woning: in 60 procent van de gevallen wordt aan die kant van het huis ingebroken.

Deurspionnetje: kost €10
Er wordt nog steeds veel ingebroken, maar nog liever kletsen criminelen zich naar binnen (zie ook het artikel in het juninummer van Plus Magazine over babbeltrucs). Hondsbrutale overvallers bellen gewoon aan, kijken wie er opendoet en slaan dan toe. Het is dus handig om eerst even te zien wie er voor de deur staat, voordat je open doet. Dat kan heel eenvoudig met een deurspionnetje. Een gewone kost niet meer dan een tientje. De politie wijst ook op digitale spionnetjes. Die zijn extra handig, omdat je daar ook een opname mee kunt maken. Die zijn wel wat duurder: vanaf zo’n €60.

Kierstandhouder: kost €20
Volgens de politie blijft dit een onmisbaar stuk in de beveiliging. Want een kierstandhouder is de handigste manier om de deur een beetje open te doen, maar toch op slot te houden. Vroeger bestonden die uit een kettinkje, maar die bleken in de praktijk niet sterk genoeg. Zit die nog op de deur? Dan raden we aan deze te vervangen. Tegenwoordig zijn er sterke kierstandhouders met een stevige beugel en in verschillende kleuren leverbaar. Let bij de aanschaf wel op of het voor een naar binnen of naar buiten draaiende deur is.

Kerntrekbeveiliging: kost €50
Populaire nieuwe truc onder inbrekers: dikke schroef stukje in het slot draaien, koevoet of tang erachter en hup, ze trekken zo de hele cilinder eruit en staan binnen een paar seconden binnen. Makkelijk te voorkomen door een kerntrekschild te plaatsen. Bij bestaande sloten kan een extra veiligheidsrozet een uitkomst zijn; rozetten zijn bedoeld om deurkrukken af te werken en schroefgaten te bedekken. Ze zijn al te koop voor zo’n 50 euro.

Tijdschakelaar: kost €10
Een bewoond huis is niet interessant. Bent u (even) weg? Laat dan wat lampen branden. Een simpele timer kan daar prima bij helpen. Die zijn niet duur: in de bouwmarkt vonden we er drie voor een tientje.

Meer doen?

Naast deze kleine en relatief goedkope aanpassingen is er (veel) meer mogelijk om het huis veiliger te maken. Denk aan slimme alarmsystemen, eventueel met camera’s en bewegingssensoren die altijd een oogje in het zeil houden en die ook door kunnen schakelen naar een alarmcentrale. Daar hangt vaak een steviger prijskaart aan, maar zulke systemen zijn soms ook slim te combineren met extra zorg. Denk aan valdetectie in het bed of automatisch aanspringende verlichting op de trap. Dat is veilig, maar ook handig.

Er zijn veel aanbieders. Ga niet met de eerste de beste in zee, helemaal niet met partijen die dit spontaan aan de deur aanbieden. Maak liever een afspraak, vraag altijd naar de legitimatie en referenties en vergelijk verschillende offertes.