Thuiswerker in koude maanden 73 tot 155 euro extra kwijt aan verwarmingskosten

Acht tips: slim besparen in het najaar
29 oktober 2020
De Decembermaand in Nederland
2 december 2020

Veel Nederlanders moeten thuiswerken omdat ze vanwege coronarisico’s niet langer op kantoor terecht kunnen. Thuiswerken brengt verschillende extra kosten met zich mee zoals die van een groter verbruik van gas, stroom, en water. Nu de temperaturen zakken slaat in steeds meer huishoudens de kachel weer aan. Thuiswerkers zullen de verwarming vaker de hele dag aanhouden om hun werkplek behaaglijk te maken. Independer krijgt veel vragen over de extra kosten die dit met zich meebrengt en zocht het uit. Afhankelijk van het standaardverbruik betaalt de thuiswerker in de koudere periode (van 1 oktober tot 1 april) in totaal tussen de 73 en 155 euro extra.

Vorige maand kregen 120 duizend rijksambtenaren een thuiswerkvergoeding toegezegd van 363 euro voor alle extra kosten die het thuiswerken met zich meebrengt. Het gaat hierbij om kosten voor extra stroom, gas en waterverbruik. Maar ook de kosten voor extra kopjes koffie en zelfs extra wc-papier werden hierin meegenomen. Nu de koudere periode begint zetten de mensen de verwarming vaker aan en neemt het gasverbruik toe. De pieken liggen hierbij normaal vooral tussen het moment van opstaan en van het huis verlaten voor de dagbesteding (werk of studie). En aan het eind van de dag als mensen weer thuiskomen totdat ze naar bed gaan.

5 dagen thuisblijven zorgt voor 9,3 procent toename gasverbruik

Voor veel mensen die thuis moeten blijven gaat de kachel komende tijd de hele dag aan. Independer krijgt veel vragen over de extra kosten die dat met zich meebrengt en maakte een kostenanalyse. De cijfers voor gasverbruik komen van netbeheerder Liander. In de analyse keek Independer uitsluitend naar het verwachte gasverbruik van mensen die 5 dagen per week thuis zijn, ten opzichte van mensen die op werkdagen een dagbesteding buitenshuis hebben of hadden. Uit de analyse komt naar voren dat thuiswerkers tussen 1 oktober en 1 april gemiddeld 9,3 procent meer geld kwijt zijn voor hun gasverbruik.

Hieronder een overzicht van extra kosten per maand op basis van 4 energierekeningen:

Maandelijkse energierekeningExtra kosten in de periode oktober 2020 – maart 2021
€ 100€ 73
€ 140€ 103
€ 180€ 133
€ 210€ 155

De afgelopen maanden zijn de energietarieven flink gedaald. Veel huishoudens zijn daarom overgestapt om hiervan te profiteren. Heb je nog een lopend contract met een vast energietarief maar wil je kijken of het toch mogelijk is om over te stappen?