Acht tips: slim besparen in het najaar

autolening
Auto uitlenen aan je kind: Drie voorwaarden voor de autoverzekering
29 oktober 2020
Thuiswerker in koude maanden 73 tot 155 euro extra kwijt aan verwarmingskosten
29 oktober 2020

Wat de coronacrisis voor onze portemonnee betekent, is nog niet duidelijk. Wordt het leven duurder? Voor de zekerheid alvast acht tips waarmee je bijna ongemerkt iedere maand voordeliger uit bent.

1. Hypotheekrente middelen

Je maandlasten kunnen soms flink omlaag wanneer je de bank vraagt de rentevaste periode open te breken. Dit kan interessant zijn wanneer de rentevaste periode nog maar een paar jaar duurt, terwijl de rente nu laag is. Heb je nog een lange rentevaste periode, dan loont dit meestal niet. Het nieuwe rentepercentage wordt een gemiddelde van de oude en de nieuwe rente. Dit heet rentemiddeling. De bank rekent wel altijd een boeterente, vanwege het mislopen van rente-inkomsten. Het bedrag van de boete wordt als toeslag in de nieuwe rente verwerkt en is dus vaak fiscaal aftrekbaar. Je betaalt de boete dus niet in één keer. Je maandlasten dalen wel meteen. Maar let op: je renteaftrek bij de fiscus vermindert ook. Bereken van tevoren of er dan nog voordeel overblijft.

Middeling van de hypotheekrente is alleen mogelijk bij je eigen bank. Bijna alle grote banken werken mee aan rentemiddeling. Vaak kun je op de website van je geldverstrekker een offerte vragen. Zo spaar je de kosten van een hypotheekadviseur uit. Je hoeft er ook niet voor naar de notaris. De banken rekenen voor de offerte doorgaans wel €250.

Je hypotheek oversluiten is ook mogelijk. Dit doe je normaal gesproken bij een verhuizing of na het einde van een rentevaste periode. Maar het kan ook als jeeen voordeliger rentetarief bij je bank kunt bedingen. Laat je hypotheekadviseur uitrekenen of dit voordeliger is dan rentemiddeling. Ook bij oversluiten kun je immers te maken krijgen met een boeterente. Weegt die op tegen het voordeel van de lagere maandlasten?

Bij oversluiten komen soms nog andere kosten om de hoek kijken: de adviseur, eventuele taxatiekosten voor de woningwaarde en kosten voor de hypotheekakte. Bij een spaarhypotheek heeft het geen zin over te stappen naar een lagere rente.

2. Rente-opslag hypotheek beëindigen

Vaak besef je het niet, maar veel banken rekenen een risico-opslag op de hypotheekrente wanneer je woningwaarde voor het overgrote deel gefinancierd is met een lening. De opslag is voor de bank een stroppenpotje voor het geval mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Maar als de waarde van je huis flink is gestegen, kun je de bank op basis van de WOZ-waarde vragen de rente-opslag te stoppen. Zo heb je dan toch nog voordeel van de hogere aanslag Onroerendezaakbelasting. Het aanvechten van je WOZ-aanslag kan omgekeerd wel leiden tot een hogere risico-opslag bij je bank. Die kijkt namelijk naar de WOZ-waarde van het huis. Ook wanneer je tussentijds aflost op je hypotheek, kan de risicorente vaak verlaagd worden.

De rente-opslag loopt uiteen van 0,05 procent bij huizen met een laag risico op wanbetaling, tot soms wel 1,3 procent bij woningen die ‘onder water staan’. Het kan zomaar honderden euro’s schelen.

3. Controleer je WOZ-aanslag

Alvast in de agenda voor begin volgend jaar: soms kan het voordeliger zijn je WOZ-aanslag wel aan te vechten, als die voor jouw idee te hoog is. De WOZ-waarden zijn in veel gemeenten openbaar, zodat je de taxatie snel kunt vergelijken met soortgelijke woningen in je buurt. Op EigenHuis.nl staat een WOZ-check met calculator om te berekenen hoeveel je bespaart met een lagere WOZ-aanslag. Er zijn ook commerciële bureaus die gratis een WOZ-aanslag aanvechten bij de gemeente.

4. Verlaag je energierekening

Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

– Overstappen naar een nieuwe energieleverancier kan lonen. Niet alleen liggen de tarieven daar soms een stukje lager. Ook delen energiebedrijven nogal eens kortingen uit aan nieuwe klanten. 
Die kunnen oplopen tot €100 of meer per jaar. Wie behendig overstapt is zo voordeliger uit. Maar je moet het elk jaar doen.

Een energiecontract voor onbepaalde tijd kun je altijd binnen één maand opzeggen. Soms biedt je huidige leverancier van gas en stroom zelf korting wanneer je dreigt met opstappen. Pas wel op dat je eventueel opgebouwde blijverskortingen in de afgelopen jaren niet verspeelt.

– Het isoleren van je huis en de thermostaat een uur voor het slapengaan lager zetten, leveren ook flinke energiebesparingen op. Een klokthermostaat verdient zich snel terug.

– Het isoleren van de muur achter de cv-radiatoren met noppenfolie kost bijna niets, je ziet het nauwelijks en houdt de warmte in huis.

– Verwarm liefst geen kamers waar je overdag toch niet komt. Houd in koude perioden tussendeuren gesloten, dan ontsnapt er geen warmte. Blijf wel altijd goed ventileren. Dat is beter voor je gezondheid en beter voor je huis.

– Let ook op sluipverbruik van allerlei apparaten die in slaapstand stroom snoepen. Trek liefst de stekker uit het stopcontact. Het kan €100 per jaar extra besparing opleveren.

– Vul je wasmachine en afwasser flink vol. Gebuik bij kledingwas de ecostand van 30 graden. Alle waspoeders kunnen daar tegenwoordig mee overweg.

5. Bezuinig op telefonie, tv en internet

Hoe? Dit zijn enkele manieren:

– Het loont soms te stoppen met de vaste telefoonlijn, als je vooral belt met je mobiel. Mobiel bellen kan ook voordeliger wanneer je via internet belt, zoals via FaceTime van Apple, Duo van Google of Skype van Microsoft.

– Veel mensen hebben allerlei overlappende abonnementen op filmdiensten als Netflix, Videoland, NPO, NLZiet, Disney of Filmland. Kijk eens of je er wel gebruik van maakt. En schrap de dure uitgebreide zenderpakketten bij je kabelbedrijf indien je daar toch nauwelijks naar kijkt.

– De hoge internetsnelheden die veel telecombedrijven je graag verkopen, heb je vaak niet echt nodig. Met een internetsnelheid van 20 megabit per seconde kun je al goed video’s en films bekijken en tegelijk surfen met meerdere pc’s.

– Koop je nieuwe mobieltje niet op afbetaling. Een abonnement met een lening leidt direct tot een aantekening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

– Een verzekering tegen verlies van je mobieltje is vaak alleen maar duur.

– Niets is zo ondoorzichtig als de kosten van telefonie en internet. De aanbieders zijn er ware meesters in hun pakketten onvergelijkbaar te maken. Op websites als Bellen.com vind je heldere prijsvergelijkingen.

6. Haal de stofkam door verzekeringspolissen

Maak er een gewoonte van ieder jaar al je polissen tegen hetlicht te houden. Onderzoek of je auto elders goedkoper verzekerd kan worden en of je bij je zorgverzekering misschien beter af bent met een groter eigen risico.

Zorg wel dat je als woningbezitter gedekt bent tegen noodzakelijke risico’s zoals inbraak, brand- en waterschade. Er valt echter flink te besparen als je shopt bij verschillende verzekeraars. Controleer wel steeds of de dekking voldoende is.

Een WA-aansprakelijkheidspolis moet je niet opzeggen. Maar aan een overlijdensverzekering hangt vaak een te duur prijskaartje; de kosten van een uitvaart kun je wellicht uit het spaargeld betalen. Wel eisen banken doorgaans een overlijdenspolis als je een hypotheek neemt. Die hoef je niet bij je bank af te sluiten, maar mag elders als dit goedkoper is.

7. Maak je huis behaaglijk warm

Dit zijn mogelijke beparingen:

– Isoleren van je woning levert direct geld op. Nu de spaarrente nagenoeg nul procent bedraagt, loont het om je spaargeld aan te spreken voor bijvoorbeeld dubbel glas, dakisolatie of muurisolatie. Je gevels isoleren haal je er binnen vijf jaar uit. Spouwmuurisolatie is er al vanaf €750. De gasmeter begint vanaf dag één langzamer te lopen. En je huis wint aan behaaglijkheid.

– Het warmtedicht maken van je dak of vloer is in negen jaar terugverdiend. De aanleg van zonnepanelen laat zich in zeven jaar terugverdienen. Kijk op de website van Milieucentraal.nl voor duurzaamheidstips.

– Heeft je woning geen spouwmuren, dan kun je isoleren door bijvoorbeeld een voorzetwand aan de binnenkant te laten plaatsen. Bij een rijtjeshuis scheelt dit al snel 150 kuub gas per jaar. Deze investering verdien je achter pas na tien jaar terug. Ben je zelf een beetje handig, doe dan deze klus zelf. Dit scheelt arbeidsloon en halveert de terugverdientijd naar vijf jaar.

8. Collectieve inkoop loont

Doe mee aan de collectieve inkoop van allerlei diensten en goederen, zoals benzine, gas, licht of de huisschilder. De vereniging EigenHuis.nl is actief met veilingen voor woningonderhoud en schilderwerk.

Commerciële organisaties als UnitedConsumers.com bieden collectieve prijskortingen aan voor onder meer verzekeringen, energie en mobieltjes. Veel gemeenten organiseren geregeld veilingen waar installatiebedrijven betaalbare diensten aanbieden, zoals woningisolatie en zonnepanelen. Maar let wel op: besparen op onderhoud aan je woning kan ook juist veel geld kosten. Een slecht geschilderde woning leidt tot houtrot, wat duizenden euro’s aan reparaties kan betekenen. Een niet geveegde dakgoot levert op den duur lekkage op.