Spaarrentes blijven dalen

Vakantie naar de ABC eilanden; Aruba, Bonaire en Curaçao
8 januari 2019
Meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek in 2019
8 januari 2019
lening

De gemiddelde rente op een dagelijks opvraagbare spaarrekening is in 2018 gedaald van 0,26 procent naar 0,19 procent, een daling van zo’n veertig procent. De grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank zitten met 0,03 procent rente onder het gemiddelde, maar vooralsnog durven ze het voorbeeld van Triodos niet te volgen. Deze bank biedt sinds april 2017 geen rente meer. 

Dat meldt MoneyView in de Spaarrente Barometer. MoneyView verwacht dat de spaarrente net boven nul procent zal blijven, omdat de Euopese Centrale Bank op zijn vroegst pas eind van dit jaar de rentetarieven zal gaan verhogen. Tot die tijd is een verhoging van de spaarrente uitgesloten en is het waarschijnlijker dat de rente nog iets verder zal dalen.

De hoogste spaarrente ontvingen spaarders bij de online variant van de DHB CombiSpaarrekening van de DHB Bank: 0,55 procent. Deze spaarrekening heeft wel een beperkende voorwaarde. Geldopname dient 99 dagen van tevoren worden aangekondigd. Flexibel Sparen van LeasePlan Bank biedt met 0,35 procen de spaarrekening met de hoogste rente zondere enige beperking.

De rentetarieven van de lange termijndeposito’s zijn in het vierde kwartaal nagenoeg gelijk gebleven aan het derde kwartaal. Voor de looptijden 1, 5 en 10 jaar bedragen de gemiddelden respectievelijk 0,46 procent, 0,86 procent en 1,11 procent. De hoogste rente voor looptijden van 1, 5 en 10 jaar worden gegeven door buitenlandse banken. Dat zijn resp. BluOrange Bank uit Letland (1,15 procent voor 1 jaar vast), Banco BNI uit Portugal (1,75 procent voor vijf jaar vast) en Bigbank uit Estland (2,00 procent bij tien jaar vast).