Meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek in 2019

lening
Spaarrentes blijven dalen
8 januari 2019
Dit verandert in 2019
8 januari 2019

Meer zekerheid, een hogere maximale hypotheek en rentekorting; in 2019 kunnen meer mensen gebruik maken van de voordelen van een NHG-hypotheek.

Kostengrens NHG-hypotheek is verhoogd 

In 2019 is de kostengrens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar 290.000 euro. Neemt u energiebesparende maatregelen, dan is tot 307.400 euro een hypotheek met NHG mogelijk. Door de NHG grens te verhogen blijft de garantie toegankelijk bij de gestegen huizenprijs.

Maar de Nationale Hypotheek Garantie is niet meer exclusief voor aankoop. Ook bij oversluiten u kiezen voor NHG. Daarnaast is de verplichte overlijdensrisicoverzekering komen te vervallen. Bij het sluiten van een NHG-hypotheek op latere leeftijd was dit vaak een struikelblok.

Meer zekerheid, meer lenen en een lagere hypotheekrente

Een NHG-hypotheek biedt bescherming tegen betalingsproblemen. Ook kan een restschuld onder woordwaarden worden kwijtgescholden.

Op latere leeftijd kan een NHG-hypotheek een oplossing bieden bij verhuisplannen. Onder de garantie mag de hypotheek namelijk getoetst worden op basis van de werkelijke maandlast. Dit in plaats van de ongunstige fictieve toetslast die geldverstrekkers 10 jaar voor de pensioendatum al hanteren. 

Met NHG kan dus op latere leeftijd meer geleend worden voor aankoop en oversluiten.

Door deze extra zekerheid vervalt bij een veel geldverstrekkers de risico-opslag op de hypotheekrente. Een NHG-hypotheek is vaak net even goedkoper. Vergelijk hier de hypotheekrente met en zonder NHG.

Meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek

Nu de kostengrens voor een NHG verhoogd is, kunnen meer mensen gebruiken maken van deze voordelen. Koopt u een huis tot 290.000 euro, dan kunt u dit financieren met een NHG-hypotheek. Neemt u energiebesparende maatregelen, dan is de kostengrens zelfs 307.400 euro.

Maar ook met een bestaande hypotheek (zonder NHG) kunt u hier gebruik van maken. Bij oversluiten of omzetten kunt u NHG aan uw hypotheek toevoegen. Het hypotheekbedrag mag dan niet hoger zijn dan de genoemde kostengrens.

Wel of geen NHG?

Wel of geen NHG? Bij deze afweging moet u ook rekening met de borgtochtprovisie. Hoewel een NHG-hypotheek in 2019 goedkoper is geworden, betaalt u nog altijd eenmalig 0,9% van de hypotheeksom aan borgtochtprovisie. Dit bedrag is wel fiscaal aftrekbaar. De voordelen die een NHG-hypotheek biedt moeten natuurlijk opwegen tegen de kosten.