Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
13 juni 2023
Autoverzekering: is iemand anders ook verzekerd als die in mijn auto rijdt?
13 juni 2023

Iedere zomer zie je het op de snelwegen: auto’s en caravans met fietsen achterop. Nederlanders fietsen nou eenmaal graag. Neem jij je fiets mee op vakantie? Of ga je zelfs op fietsvakantie? Dan is het goed om te kijken naar de dekking van je reisverzekering, want vaak is niet alles gedekt.

 

Bij een reisverzekering is je bagage normaal gesproken verzekerd tegen diefstal en schade. Fietsen vallen ook onder de bagagedekking. Verlies, beschadiging en diefstal van jouw fiets wordt dan vergoed tot een maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar en vind je in de polisvoorwaarden. Bij sommige verzekeraars kun je dit bedrag nog verhogen tegen een hogere premie. Dat kan vooral handig zijn als je een dure fiets meeneemt.

 

Goed om te weten: De reisverzekering zal altijd de dagwaarde uitkeren. Bij een dure fiets die een paar jaar oud is kan dat best veel geld schelen. Je kunt bijvoorbeeld je dekking verhogen tot 2000 euro. Maar na 2,5 jaar is je fiets 30% minder waard. Voor die fiets van 2000 euro krijg je dan dus 1400 euro terug.

 

Bij een reisverzekering is er heel soms geen sprake van bagagedekking. Check dat dus goed in de polisvoorwaarden. Als je toch de voorwaarden leest, kijk dan ook naar welk soort fietsslot vereist is. Bij een niet gecertificeerd slot valt diefstal mogelijk niet onder de dekking. Gebruik daarom altijd een slot voorzien van het ART-keurmerk. Doe ook aangifte bij de lokale politie als iemand je fiets heeft gestolen. Deze documenten heb je nodig voor je claim.

Fietsschade op vakantie

Naast diefstal is schade aan je fiets op vakantie natuurlijk ook flink balen. Is het nodig om de schade direct te repareren? Maak dan foto’s van de schade en bewaar het bonnetje van de fietsenmaker. Dit heb je nodig als je later de schade claimt op de reisverzekering.

Het is sowieso handig om direct even te bellen met je verzekeraar om de volgende stappen te bespreken. Verzekeraars hebben altijd alarmcentrales die voor je paraat staan.

Is je fiets je enige vervoermiddel?

Verschillende verzekeraars hebben voorwaarden expliciet gericht op de vakantieganger die op de fiets naar bestemming gaat. Met deze verzekeringen kun je je beschermen tegen allerlei problemen die je onderweg kunnen treffen. In dit geval heb je vergoedingen voor onder meer:

  • Extra verblijfskosten tijdens de reparatie van je fiets.
  • De huur van een vervangende fiets.
  • Openbaar vervoer om de reis te hervatten of weer naar huis toe te kunnen.

Ook hierbij verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Afhankelijk van je soort fietsvakantie moet je op verschillende voorwaarden letten. Kijk bijvoorbeeld voor welke landen de dekking geldt. Bij wereldwijde dekking zit je zeker goed.

Voor de binnenlandse vakantiegangers: Een reisverzekering dekt fietsschade meestal alleen in het buitenland. Als je in Nederland vakantie viert, dan is het dus goed om te controleren of het binnen de dekking valt. Daarbij is het ook een voorwaarde dat je minstens één nacht weg bent. Een dagje weg met de fiets is dan dus niet verzekerd. Dan is een fietsverzekering handiger.

Is er overlap met een fietsverzekering?

Je kunt er dus ook voor kiezen om je fiets los te verzekeren. Dan is schade of diefstal tijdens een dagje weg wél gedekt. Dit is zeker interessant als je een dure fiets hebt. Denk aan een elektrische fiets, mountainbike of racefiets.

“Een belangrijk verschil met de reisverzekering: bij een fietsverzekering met dekking voor het aankoopbedrag krijg je het volledige bedrag terug. Bij reisverzekering de dagwaarde. Daar staat tegenover dat een fietsverzekering duurder is, maar daarmee is de fiets ook gewoon verzekerd als je niet op vakantie bent.”

Fietsverzekeringen heb je dus in veel verschillende soorten en maten. Houd dan ook rekening met jouw vakantieplannen. Wil je bijvoorbeeld ook pechhulp in Nederland of zelfs in heel Europa hebben? Dan kun je dit bij sommige verzekeraars aan de polis toevoegen.