Reisverzekering: is mijn fiets meeverzekerd op vakantie?
13 juni 2023
Op vakantie? Zo voorkom je inbraak
13 juni 2023

Een kleine schade: het kan de beste overkomen. Gelukkig heb je een autoverzekering die je helpt om de schade te vergoeden. Wat als je de schade niet zelf hebt veroorzaakt, maar een ander die jouw auto leende? En andersom: ben jij verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt in andermans auto?

Even terugblikken: wat gebeurt er bij autoschade?

Als je schade veroorzaakt, vergoedt jouw verzekeraar sowieso de schade aan de tegenpartij via de autoverzekering. De wettelijk verplichte WA-verzekering zorgt daarvoor. Of alle deuken in je eigen auto worden vergoed, hangt af van je dekking. Schade aan je eigen auto, door eigen schuld, betaal je zelf, tenzij je all risk verzekerd bent.

Als je een schade veroorzaakt die onder WA-dekking valt, en deze claimt bij je verzekeraar, dan verlies je ook je vijf schadevrije jaren. Het maakt dan niet uit hoe groot de schade is. Daarom is het soms slim om kleine schades zelf te betalen. Als je schadevrije jaren verliest, gaat je premie namelijk flink omhoog. Je verliest natuurlijk geen schadevrije jaren als een ander tegen jou aanbotst: alleen de verantwoordelijke levert de jaren in.

Schade gewoon vergoed door autoverzekering

Stel dat je jouw auto uitleent aan je broer zodat hij snel een boodschap kan doen. Hij komt terug met een deuk in de bumper, omdat hij een paaltje over het hoofd zag. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Het antwoord is eenvoudig. Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, kan jij die schade gewoon claimen op jouw autoverzekering. Jouw verzekeraar moet dan de schade afhandelen. 

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto en de daarbij behorende verzekering. Als iemand anders in jouw auto rijdt, verandert dat niet. Je hebt deze immers zelf uitgeleend. Dat betekent dat jouw verzekering de schade vergoedt, en jij jouw schadevrije jaren verliest. Deze worden namelijk opgebouwd op degene op wiens naam de verzekering staat.

En als je in andermans auto een ongeluk veroorzaakt?

Dan verlies je geen schadevrije jaren en dat heeft gevolgen voor meerdere mensen. 

“De schade wordt op meerdere namen geregistreerd in het Centraal Informatie Systeem: die van degene die rijdt, en die van degene op wiens naam de verzekering staat. Geef dus bij de aanvraag van een autoverzekering alle schades op, waarbij jij of jouw verzekering betrokken is geweest. Ook als je de schade zelf niet hebt veroorzaakt. Doe je dat niet, dan kun je geweigerd worden.”

Auto langer (uit)lenen: geef door aan verzekeraar

De eigenaar van de auto is wettelijk verplicht de auto te verzekeren. Maar wat als je dat braaf doet en je geeft de auto mee aan je dochter die het ouderlijk huis verlaat?

“Dat klinkt logisch”, Maar toch is het onverstandig. De hoofdbestuurder van de auto is het grootste risico voor de verzekeraar. Als er schade ontstaat en de verzekering ontdekt dat er (meestal) iemand anders in de auto rijdt, dan kun je daarmee in de problemen komen.’

Dijcks vervolgt: “Een verzekering is namelijk een afspraak. De verzekeraar zegt daarbij: dit is het risico wat we verzekeren. Als de verzekeraar dan bij schade ontdekt dat er iemand anders in de auto rijdt, dan kan de verzekeraar zich onttrekken aan de afspraak. In het ergste geval vergoedt jouw verzekeraar de schade dan niet en zegt het jouw verzekering op.”

En als je de auto tijdelijk meegeeft?

Dan is het slim om de verzekeraar op de hoogte te stellen. In overleg kunnen jullie dan bepalen hoe lang de auto uitgeleend mag worden, zonder dat de verzekering overgezet moet worden.

Dus: leen je jouw auto af en toe uit, geen probleem. Voor langere termijnen: communiceer met je verzekeraar, dan weet je zeker dat je goed zit.

Ook slim om te doen: je autoverzekering opnieuw vergelijken. De verzekeringspremie is namelijk afhankelijk van veel factoren, zoals je leeftijd, woonplaats en type auto. De kans is groot dat bij een andere bestuurder ook een andere autoverzekering beter past.

Eigen auto verzekeren op naam van iemand anders

In sommige situaties kan het aantrekkelijk lijken om je auto op naam van iemand anders te verzekeren. Bijvoorbeeld als jonge bestuurder met weinig no-claimkorting de verzekering afsluiten op naam van je vader die veel no-claim korting heeft. 

Maar dat mag niet en kan grote gevolgen hebben voor de vergoeding van schade. Daarnaast zien verzekeraars dit als fraude en dat maakt het lastiger om in de toekomst nog een autoverzekering af te sluiten.

Nog een reden om het niet te doen: je bouwt op deze manier zelf geen schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije je hebt, hoe meer premiekorting je krijgt.

En de aansprakelijkheidsverzekering dan?

Een ander heeft schade gemaakt in jouw auto: kun je diegene dan aansprakelijk stellen? Nee, dat kan niet. De eigenaar van de auto is en blijft eindverantwoordelijk. Ook als die persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft. 

Hier is een simpele reden voor: alle motorvoertuigen zijn per definitie uitgesloten op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering.