Autoverzekering: is iemand anders ook verzekerd als die in mijn auto rijdt?
13 juni 2023
Ontdek de betoverende schoonheid van Noord-Macedonië met de ReisMeiden!
2 oktober 2023

De zon schijnt, bloemen ontluiken, vogels fluiten, en de Nederlander boekt een vakantie. Maar als jij op het strand ligt te zonnen, maken inbrekers overuren. De meeste woninginbraken vinden plaats in periodes waarin mensen vaak of lang van huis zijn. De zomervakantie is er eentje van. Inbraak is standaard meeverzeked op de inboedelverzekering. Maar toch: voorkomen is beter dan genezen, dus daarom enkele tips om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden.

Schreeuw je vakantie niet van de daken

Het is heerlijk om iedereen een beetje jaloers te maken, maar loop niet te veel te koop met het feit dat je op vakantie gaat. Zet het bijvoorbeeld niet met details op Twitter, Facebook of Instagram. En als je een voicemail hebt, spreek daar dan niet in op welke data je weg bent. Een inbraak is vaak gepland, maar als je dieven precies laat weten wanneer zij hun snode plannen kunnen uitvoeren, maak je het hen wel erg makkelijk.

Een open deur: doe alles op slot

Misschien wel de meest voor de hand liggende tip is om even een rondje door je huis te lopen. Staat er ergens nog een raam open? Is de achterdeur goed op slot? Het kost je een paar minuten, maar je weet het daarna wel zeker. Als er wordt ingebroken door een open raam, is er geen sprake van inbraak. Er zijn namelijk geen braaksporen. Dit heet dan insluiping en je inboedelverzekering vergoedt de schade dan meestal maar deels.” 

Extra tip: als je toch een rondje loopt, kijk ook even of je stekkers uit stopcontacten kunt trekken. Niet alles hoeft aan te staan als je niet thuis bent, en zo kun je makkelijk besparen op je energierekening.

Schakel de hulp in van je buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Je buren kunnen je dan ook helpen! Vraag ze bijvoorbeeld om af en toe de post op te halen, een lamp aan te doen, of hun auto op je oprit te zetten. Zo lijkt het huis niet verlaten. En je weet zeker dat er iemand een oogje in het zeil houdt.
Sommige wijken hebben een WhatsApp-groep met de buurt. Heb je die? Laat even weten dat je weg bent, zodat mensen je huis een beetje in de gaten kunnen houden. “En komt er iemand voor je plantjes zorgen, bijvoorbeeld een buur of een goede vriend? Dan is het ook slim dat te vermelden, zodat de buren niet meteen alarm slaan als ze beweging in je huis zien.”

Zorg voor je huis en spullen

Je wil het niet aantrekkelijk maken voor inbrekers om hun naam eer aan te doen en in te breken. Laat dus geen waardevolle spullen – elektronica en juwelen bijvoorbeeld – in het zicht liggen. Maar zorg er wel voor dat je huis zichtbaar is. Trim de heg, bijvoorbeeld. Als mensen het huis vanaf de weg goed kunnen zien, is het voor dieven minder aantrekkelijk om hun gang te gaan. Ze kunnen immers sneller worden betrapt. Een buitenlamp die aangaat bij beweging helpt daar ook bij, net als een camera (bijvoorbeeld in de deurbel). Mensen met kwaad in de zin staan immers niet graag in de spotlights.

Een gewaarschuwd mens…

…telt voor twee. Het gezegde bestaat niet voor niets, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Kijk ook naar je woonverzekering en de inbraakdekking. Kijk of deze hoog genoeg is, vooral als je veel techniek of verzamelingen in huis hebt. Men zegt wel eens dat thuiskomen het fijnste van een vakantie is – maar dan het liefst wel in een veilig en gevuld huis.