Op vakantie? Zo voorkom je inbraak
13 juni 2023
Autopremie jongeren stijgt 3 keer zo hard als die van ouderen
2 oktober 2023

De ReisMeiden hebben onlangs een onvergetelijke studiereis gemaakt naar Noord-Macedonië en we zijn er nog steeds van onder de indruk. Dit land heeft zoveel te bieden, van majestueuze bergen tot kristalheldere meren en historische schatten.

We verbleven in het plaatsje Pestani, een authentiek dorpje gelegen aan het betoverende meer van Ohrid, omringd door imposante bergen. Het water van dit meer is zo helder dat je er heerlijk kunt zwemmen. Langs de oevers vind je stranden waar je kunt ontspannen op een ligbed en kunt genieten van tropische cocktails.

We hebben ook enkele onvergetelijke dagtochten gemaakt en genoten van de vele bezienswaardigheden. De stad Ohrid, die aan het gelijknamige meer ligt, heeft een rijk historisch centrum waar je kunt ronddwalen in smalle straatjes en kunt genieten van de kleurrijke bloemen op de balkons. Hier vind je ook talloze klassieke orthodoxe kerken met prachtige fresco’s en een klassiek amfitheater, dat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Een wandeling langs de boulevard bij zonsondergang is een absolute aanrader.

We zijn naar het openluchtmuseum Bay of Bones, aan de zuidkant van het meer van Ohrid, geweest. Je kunt vanuit Ohrid een boottocht maken naar dit nagebouwde prehistorische paaldorp met 24 replica’s van huizen, die een fascinerend inzicht geven in hoe mensen hier in de 10e eeuw voor Christus leefden. Je kunt hier ook onder begeleiding duiken om de houten palen te bewonderen die de stad ondersteunen. De naam van het museum is afgeleid van de vele botten die hier zijn gevonden.

Een van de mooiste bezienswaardigheden is het klooster van Sveti Naum. Je kunt eventueel met een boottocht vanuit Ohrid hiernaar toe. Dit orthodoxe klooster dateert uit de 10e eeuw en is vernoemd naar de heilige St. Naum, die hier begraven ligt. Volgens de lokale overtuiging kun je nog steeds de hartslag van St. Naum horen als je je oor tegen zijn graftombe in de kerk legt. Het klooster ligt op een rotsachtige klif met een adembenemend uitzicht over de groene bergen en het meer.

In het charmante dorpje Vevchani kun je genieten van prachtige watervallen en zuivere bronnen, waarvan het water zelfs drinkbaar is. Maak een ontspannen wandeling langs smalle paden en bruggen en rust uit op een van de vele terrasjes in het dorp.

Na een prachtige autorit door de bergen waar we hebben genoten van het geweldige uitzicht, zijn we aangekomen in het stadje Struga dat bekend staat om zijn vele bruggen en levendige centrum. Langs de kust vind je een aantal leuke strandjes, waar je kunt ontspannen en een verfrissende duik kunt nemen in het meer.

Omdat onze reis kort was, zijn er enkele prachtige bezienswaardigheden die we helaas niet konden bezoeken. Denk aan de historische hoofdstad Skopje, met zijn overvloed aan bezienswaardigheden die je eventueel kunt verkennen tijdens een City Tour. Ook de Matka-kloof, met zijn indrukwekkende rivierkloof en groene begroeiing, en de voormalige hoofdstad Bitola, met zijn charmante pleinen en terrasjes, staan nog op onze verlanglijst.

Noord-Macedonië herbergt ook diverse nationale parken, waaronder het betoverende Park Pelister, met ruige bergen, gletsjermeren en wilde dieren zoals wolven, wilde zwijnen en lynxen.

Krijg je nu ook zin in een vakantie naar Noord-Macedonië, vraag het de ReisMeiden, wij helpen graag.

Conny van Roon & Herma Rozemuller

06 – 20 90 81 89 / 06-20 91 97 68

www.dereismeiden.nl

https://www.facebook.com/deReisMeiden/