Na een echtscheiding gaat partneralimentatie niet meer twaalf jaar, maar maximaal vijf jaar duren. De Eerste Kamer heeft het gewijzigde wetsvoorstel hierover aangenomen. De wet treedt waarschijnlijk op 1 januari 2020 in werking.
Op de termijn van vijf jaar zijn twee wettelijke uitzonderingen:
langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen. In het eerste geval gaat het om mensen die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd en binnen tien jaar AOW-gerechtigd zijn. Voor hen kan de partneralimentatie maximaal tien jaar duren. Alimentatiegerechtigden van vijftig jaar en ouder die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd, krijgen recht op tien jaar alimentatie. Deze laatste, extra maatregel vervalt na zeven jaar. Voor een echtpaar met kinderen die nog geen twaalf jaar oud zijn, is er recht op maximaal twaalf jaar partneralimentatie.
In het eerste geval gaat het om mensen die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd en binnen tien jaar AOW-gerechtigd zijn. Voor hen kan de partneralimentatie maximaal tien jaar duren. Alimentatiegerechtigden van vijftig jaar en ouder die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd, krijgen recht op tien jaar alimentatie. Deze laatste, extra maatregel vervalt na zeven jaar. Voor een echtpaar met kinderen die nog geen twaalf jaar oud zijn, is er recht op maximaal twaalf jaar partneralimentatie.
Op de termijn van vijf jaar zijn twee wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen. In het eerste geval gaat het om mensen die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd en binnen tien jaar AOW-gerechtigd zijn. Voor hen kan de partneralimentatie maximaal tien jaar duren. Alimentatiegerechtigden van vijftig jaar en ouder die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd, krijgen recht op tien jaar alimentatie. Deze laatste, extra maatregel vervalt na zeven jaar. Voor een echtpaar met kinderen die nog geen twaalf jaar oud zijn, is er recht op maximaal twaalf jaar partneralimentatie.
Na vijf jaar komt er een tussentijdse evaluatie van de nieuwe wet.