Waarom betalen jongeren meer voor hun autoverzekering?

De Leukste pretparken op een rijtje
3 juni 2019
Partneralimentatie gaat naar maximaal 5 jaar
3 juni 2019

Grotere kans op schade = hogere premie

Hoeveel premie je betaalt voor je autoverzekering hangt af van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan het automerk, de nieuwprijs en het vermogen van de auto. Maar ook leeftijd en schadevrije jaren hebben invloed op de premie. Het is natuurlijk logisch dat je als beginnend bestuurder nog weinig of geen schadevrije jaren hebt. En hoe minder schadevrije jaren je hebt, hoe meer premie je betaalt. Daarnaast veroorzaken jongeren tot 24 jaar gemiddeld vaker autoschade dan mensen die ouder zijn. Om die reden rekenen sommige verzekeraars ook een hogere premie voor jongeren.

Vier tips om als jongere je auto te verzekeren

Op je leeftijd heb je natuurlijk geen invloed, maar toch kun je verschillende dingen doen om minder premie voor je autoverzekering te betalen.

1. Ben je een goede chauffeur? Kies voor een rijgedragverzekering
Als je altijd netjes rijdt, kan een rijgedragverzekering interessant zijn. Dit werkt meestal met een app, of met een apparaatje in je auto dat bijhoudt of je je aan de snelheid houdt en niet te hard optrekt, remt en door de bochten gaat. Hoe netter je rijdt, hoe meer korting je krijgt. Dit loopt vaak op tot 30%.


2. Kies voor een lichtere auto
Dan heb ik het niet over de kleur, maar over de kracht van de motor. Wil je als jongere een Volkswagen Golf GTI verzekeren? Dan betaal je vaak de hoofdprijs. Maar kies je voor een lichtere auto, zoals een Toyota Aygo? Dan scheelt je dat een hoop premie.


3. Verzeker je auto op je eigen naam
Het lijkt misschien interessant om je autoverzekering op naam van je vader of moeder te zetten, maar dit heeft twee nadelen. Veel verzekeraars staan dit niet toe, waardoor je bij schade in de problemen kan komen. Én je bouwt zelf geen schadevrije jaren op. Als je later dan op je eigen naam een auto verzekert, begin je alsnog met nul schadevrije jaren. Ook als je dan nog nooit schade hebt gereden.

4. Vergelijk
Dat klinkt als een open deur, maar toch doet niet iedereen dit. Terwijl je op deze manier toch vaak een hoop kunt besparen. Veel jongeren verzekeren hun auto blindelings bij de verzekeraar waar hun ouders ook zitten. Maar dat is lang niet altijd de slimste keuze! Vergelijk dus altijd om te zien welke verzekeraar de beste deal voor je heeft.