Geld lenen op latere leeftijd: overwaarde of consumptief?

Partneralimentatie gaat naar maximaal 5 jaar
3 juni 2019
Verdwijnt het doorlopend krediet?
3 juni 2019
lening

Geld lenen op latere leeftijd is vaker mogelijk, met nieuwe producten om uw overwaarde te verzilveren en een hogere maximale leeftijd voor consumptief lenen.

Geld lenen op latere leeftijd

De tijd dat u op latere leeftijd nergens terecht kon voor een lening is voorbij. Banken en kredietmaatschappijen zien eindelijk in dat dit een klantengroep is met een beperkt risico en een goed ‘betaalmoraal’. Zeker als er sprake is van een eigen huis met overwaarde.

Daarnaast kan de behoefte om te lenen op latere leeftijd juist groot zijn. De overheid stimuleert langer thuis wonen en dit vraagt om aanpassingen aan de woning. Ook een aanvulling op het pensioen kan zeer welkom zijn.

Overwaarde opnemen

Wie overwaarde heeft kan de hypotheek verhogen.
Op latere leeftijd is de inkomenstoets echter vaak een struikelblok. Al 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden banken rekening met het (lagere) pensioeninkomen.

Een verzilverhypotheek wordt niet getoetst op het inkomen, maar enkel op de overwaarde. De hypotheekrente wordt namelijk opgeteld bij de hypotheeksom, waardoor de maandlasten gelijk blijven. Ook kunt u zelf bepalen waar u het geld aan uitgeeft. Ideaal als aanvulling uw pensioen.

Inmiddels zijn er vier banken die een verzilverhypotheek aanbieden:

●    De Florius Verzilver Hypotheek en de inkomens aanvuller van Stekkie kunt u vanaf een leeftijd van 60 jaar afsluiten.
●    Het Rabobank OverwaardePlan en de ABN AMRO Overwaarde Hypotheek zijn er voor huizenbezitter vanaf de AOW-leeftijd.

Of verzilveren voor u interessant is en welk product het beste bij u past, is afhankelijk van uw situatie en wensen.

Consumptief geld lenen

Ook voor consumptief geld lenen is er meer mogelijk op latere leeftijd. Recent heeft BNP Paribas de leeftijd, waarvoor de persoonlijke lening moet zijn afgelost verhoogd naar 78 jaar. De krediet gaat daarmee ABN AMRO voorbij. Daar moet de lening voor uw 74e zijn ingelost. De rente voor een consumptief krediet is hoger dan bij een hypotheek. Daar staat tegenover u geen afsluitkosten betaalt. U kunt een lening eenvoudig zelf afsluiten. Ook kan een consumptief krediet gesloten worden naast de hypotheek, als er geen of onvoldoende overwaarde is.

De maximum leeftijd is niet de enige voorwaarde die ruimer is geworden bij geld lenen. Tegenwoordig is ook een langere looptijd mogelijk, waardoor een lagere maandlast gerealiseerd kan worden. Huizenbezitters kunnen daarnaast rekenen op een lagere rente. En bij een investering in de woning is de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Door deze ruime voorwaarden benadert consumptieve lening steeds meer de voordelen van de hypotheek, maar dan met meer flexibiliteit.