Verdwijnt het doorlopend krediet?

lening
Geld lenen op latere leeftijd: overwaarde of consumptief?
3 juni 2019
Scheiden doet duur rijden
3 juni 2019

Afgemeten naar het aantal producten op de markt zijn persoonlijke leningen (PL) de laatste jaren populairder dan doorlopende kredieten (DK). De afgelopen twee jaar nam het aantal doorlopende kredieten gestaag af, terwijl er steeds meer persoonlijke leningen op de markt komen.

Dit meldt MoneyView. De stijging van het aantal persoonlijke leningen is deels te verklaren doordat er steeds meer leningen voor specifieke groepen komen. Zo heeft BNP Paribas deze maand een nieuwe persoonlijke lening voor senioren geïntroduceerd. Ook zijn er nieuwe persoonlijke leningen voor huiseigenaren en/of de verbouwing van het eigen huis.

Aflossen

Een belangrijke reden voor de verminderde populariteit van doorlopende kredieten is het beleid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM vindt een persoonlijke lening een beter passend product dan een doorlopend krediet, omdat een persoonlijke lening wordt afgelost, terwijl er bij een doorlopend krediet steeds opnieuw geld kan worden opgenomen. Bij een nieuw doorlopend krediet is de maximale looptijd vijftien jaar. Oudere doorlopende kredieten kennen vaak geen maximum looptijd.