Onbezorgd op vakantie: wat dekt jouw reisverzekering?

Barst in je scherm niet meer automatisch verzekerd
26 juni 2017
Check de Schiphol druktemeter voor je op vakantie gaat!
10 juli 2017

Onbezorgd op vakantie: wat dekt jouw reisverzekering?

Je gaat op vakantie en je neemt mee? Weinig vakantiegangers zetten de voorwaarden van hun reisverzekering hoog op de paklijst. Logisch, een bezoek aan een ziekenhuis is geen onderdeel van de voorpret. Maar mocht je toch wat overkomen, wat dekt een reisverzekering dan ook alweer?

Sowieso verschilt de exacte dekking van reisverzekeringen per verzekeraar. Ook je vakantiebestemming is bepalend. Blijf je bijvoorbeeld in Europa of zoek je de vakantiepret verder weg? En heb je een actieve vakantie of blijf je vooral in de buurt van het strand?

Standaard reisverzekering

Wordt je koffer tijdens de vakantie gestolen, dan kun je voor een vergoeding terecht bij je reisverzekering. Naast bagagedekking valt ook spoedeisende hulp onder de standaarddekking, evenals dekking voor buitengewone kosten. Het laatste geldt onder andere wanneer je naar huis moet vanwege het overlijden van een familielid.

Uitbreidingen op de reisverzekering

Je kunt er zelf voor kiezen om de reisverzekering uit te breiden, bijvoorbeeld met:
  • Aanvullende geneeskundige dekking in het buitenland Kosten voor spoedeisende medische zorg is onderdeel van je reisverzekering. De hoogte van de vergoeding is echter maximaal het Nederlandse tarief. Lig je in een buitenlands ziekenhuis of privé-ziekenhuis dat hogere tarieven rekent, dan zijn de meerkosten voor jezelf. Onder andere in Noorwegen, Canada, de VS en Oostenrijk loop je dit risico. Met een aanvullende dekking ben je ook hiertegen verzekerd.
  • Werelddekking Ga je buiten Europa op vakantie, dan is het zinvol om te checken of jouw reisverzekering werelddekking heeft. Bij veel reisverzekeraars is de Europadekking overigens al vrij uitgebreid met dekking in onder andere Rusland, landen in het voormalig Oostblok en de zonnige oorden als de Canarische Eilanden, Azoren en Madeira. Landen rond de Middellandse zee zitten standaard in de Europadekking.
  • Gevaarlijke sporten Verzekeraars gaan er vanuit dat je tijdens de vakantie niet zelf het gevaar opzoekt. Het beoefenen van een ‘gevaarlijke’ sport is dan ook voor eigen rekening, tenzij je een aanvullende dekking afsluit. Zaken als zweefvliegen, paragliden en diepzeeduiken zijn bij de meeste verzekeraars uitgesloten op de reguliere reisverzekering.
  • Vervangend vervoer en/of vervangend verblijf Een kapotte auto of waterschade in het hotel is geen reden om de koffers te pakken en meteen terug naar huis te gaan. Toch kan het knap lastig zijn. Bij de meeste verzekeraars kun je vervangend vervoer en verblijf afsluiten als extra op de reisverzekering.

Bedenk goed wat je nodig hebt

Bij de gemiddelde zon- en zeevakantie is een uitgebreide reisverzekering niet nodig. Ook ben je soms al op een andere manier verzekerd. Zo kan vervangend vervoer ook horen bij de service van je autodealer. Twee keer voor hetzelfde betalen is zonde.

Voor een onbezorgd vakantiegevoel is het aan te raden om je voor vertrek even te verdiepen in je reisverzekering. Heb je er nog geen, check dan een vergelijkingssite of informeer bij je financieel adviseur.