Check de Schiphol druktemeter voor je op vakantie gaat!

Onbezorgd op vakantie: wat dekt jouw reisverzekering?
26 juni 2017
Met de auto op vakantie? Vergeet deze verplichtingen niet!
24 juli 2017

Check de Schiphol druktemeter voor je op vakantie gaat!

In de meivakantie ging het nog goed mis op Schiphol. De drukte zorgde voor enorme vertragingen, gemiste vluchten en problemen met de bagage. De luchthaven wil met extra personeel en andere maatregelen herhaling voorkomen. Maar wat als jij straks door de topdrukte je vlucht mist of veel later vertrekt?

Komende zomer wordt een recordaantal vakantiegangers verwacht op de luchthaven. Op de drukste dagen passeren voor het eerst meer dan 225.000 mensen de incheckbalie. Het totale aantal passagiers dat via Schiphol reist in de zomer, stijgt al jaren.

Druktemeter Schiphol

De druktemeter van Schiphol laat zien wanneer de luchthaven zelf de meeste passagiers verwacht. Handig om te bekijken als je zelf ook in juli of augustus op vliegvakantie gaat. Wordt topdrukte verwacht, zorg dan dat je nog ruimer voor vertrek aanwezig bent.

Vergoeding bij vertraagde vlucht

Bij teveel vertraging heb je recht op een vergoeding. De hoogte daarvan is vastgesteld voor maatschappijen in de Europese Unie en is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de opgelopen vertraging bij aankomst.

Lengte van de vlucht Vertraging bij arriveren Compensatie
1500 km of minder Meer dan 3 uur €250
Vluchten tussen 1500 en 3500 km Meer dan 3 uur €400
Meer dan 3500 km Tussen 3 en 4 uur €300
Meer dan 3500 km Meer dan 4 uur €600

De compensatie geldt niet als er aantoonbaar sprake is van overmacht. Bijvoorbeeld terrorisme en natuurrampen als overstromingen of bosbranden vallen onder overmacht. Ook onaangekondigde stakingen zijn reden om compensatie te schrappen. Je kunt de aanvraag tot compensatie indienen bij de luchtvaartmaatschappij zelf, bijvoorbeeld in een e-mail of brief waarin je alle vluchtdetails specificeert.

Beschadiging koffers?

Zijn je koffers beschadigd of zelfs helemaal kwijt? Vergeet niet om dit goed vast te leggen. Ook hiervoor kan je een vergoeding ontvangen bij de luchtvaartmaatschappij of je reisverzekering.

Het is vervelend als je vakantie wordt ingekort omdat je door vertraging veel later aankomt op je bestemming. Maak in ieder geval gebruik van de mogelijkheid tot compensatie. Dat kan de pijn misschien wat verzachten.