Niet verhuizen ondanks flinke overwaarde

De noodzaak om goede afspraken te maken
2 december 2020
Meeste autobezitters laten premiebesparing liggen bij verhuizing
2 december 2020

Bijna de helft van de huizenbezitters van 55 jaar en ouder heeft naar eigen verwachting een overwaarde van meer dan 100.000 euro in het eigen huis. Ondanks die overwaarde wil twee op de drie 55-plussers in de huidige woning blijven wonen.

Dat blijkt uit een enquête van De Hypotheker onder ruim tweeduizend klanten. Zeven op de tien woningeigenaren vindt de huizenprijzen op dit moment te hoog. Ze vinden dat de overheid onvoldoende doet om het woningprobleem op te lossen waardoor er te weinig beschikbare seniorenwoningen zijn. Ze zijn daarom niet van plan te verhuizen. Iets minder dan de helft (47 procent) van de 55-plussers heeft een eigen woning die al volledig toekomstbestendig is. Veel ouderen hebben nog wel wensen voor de toekomst. Zo wil 22 procent een gelijkvloerse woning en nog eens 22 procent wil een woning dichtbij voorzieningen en faciliteiten.

Verzilveren

De eenvoudigste manier om de overwaarde in het huis te verzilveren is het verkopen van het huis. Het is ook mogelijk een extra hypotheek op de huidige woning te nemen en het vrijgekomen geld te besteden. Veel 55-plussers kennen deze mogelijkheden niet. Vier op de tien zegt niet te weten hoe zij de overwaarde in de eigen woning kunnen benutten. De Hypotheker pleit er daarom voor dat meer banken producten gaan aanbieden om de overwaarde te verzilveren. Ook moet er meer informatie komen.