Meeste autobezitters laten premiebesparing liggen bij verhuizing

Niet verhuizen ondanks flinke overwaarde
2 december 2020
Energieprijzen historisch laag: ‘Mogelijk honderden euro’s besparen’
2 december 2020

Ruim een kwart van de Nederlanders kijkt nooit om naar zijn autoverzekering. En meer dan een derde deed dit langer dan een jaar niet.De markt van autoverzekeringen is sterk concurrerend, daarom verandert het premie-aanbod soms dagelijks. Mensen die langere tijd niet naar hun autoverzekering kijken betalen meestal niet de laagste premie. Dit effect speelt nog sterker voor mensen die verhuizen – of een nieuwe auto-aanschaffen – en bij dezelfde verzekeraar blijven zitten. Meestal heeft een andere verzekeraar een lager premie-aanbod.

Beste premie-aanbod geldt voor een bepaalde groep in een bepaalde periode

Autoverzekeraars kijken naar verschillende combinaties van factoren bij het bepalen van een premie voor een klant. De belangrijkste hierin zijn leeftijd, postcode, schadeverleden, autotype en –model. Elke verzekeraar weegt deze factoren op zijn eigen manier en bepaalt hiermee een individuele premie. De beste deal is dus altijd afhankelijk van de kenmerken van een klant. Hierdoor krijgt de ene klant een betere deal bij verzekering A, en de andere klant bij verzekering B of C. Zit jij bij verzekeraar A en verandert er voor jou iets in je kenmerken? Dan krijg je vaak niet meer de beste deal. Je bent dan duurder uit en bent waarschijnlijk beter af bij een andere verzekeraar. De autoverzekering die voor een bepaald persoon het voordeligst is, is dat daarom ook maar voor een bepaalde periode.

Duurder uit door na verhuizing bij dezelfde verzekeraar te blijven

Opvallend is dat 59 procent van de Nederlanders na een verhuizing alleen maar een adreswijziging doorstuurt naar zijn verzekeraar. In de groep 60-plussers zegt zelfs 69 procent dit te doen. “Weinig mensen realiseren zich dat, als ze gewoon blijven zitten, ze buiten de groep vallen die het beste premie-aanbod krijgt. De verzekeraar berekent voor hen een nieuwe premie. Meestal zijn er scherpere deals te vinden als je op dat moment autoverzekeringen vergelijkt. Zonde dus als mensen hier niet bij stilstaan, het kan ze een hoop geld besparen.”

Duurder uit door na aanschaf van nieuwe auto bij dezelfde verzekeraar te blijven

Ook werd mensen gevraagd hoe ze met hun autoverzekering omgaan als ze een andere auto aanschaffen. Hierbij zegt 40 procent alleen het nieuwe kenteken door te geven aan zijn huidige verzekeraar. Samson: “Ook voor deze mensen geldt dat ze in een andere tariefgroep terechtkomen en dat de nieuwe premie van hun huidige verzekeraar meestal hoger uitvalt dan bij een andere aanbieder.”

Jaren niets doen kost je geld

Op de vraag ‘ben je (zonder dat je verhuisde of een nieuwe auto aanschafte) weleens overgestapt naar een andere autoverzekeraar’ antwoordt 56 procent van de ondervraagden ontkennend. Ook als je al jarenlang met dezelfde auto rijdt en op hetzelfde adres woont, verandert de premie van je autoverzekering”, zegt Samson. “Zowel jijzelf als je auto worden namelijk ouder en je schadevrije jaren nemen toe, of af. Ook dit zijn bepalende factoren in de premieberekening.”

Voorbeelden

  1. Irene (40 jaar) woont in Almere en rijdt in een Ford Focus. Ze rijdt zo’n 12.000 kilometer per jaar en ze heeft een autoverzekering met WA-dekking. Irene heeft 5 schadevrije jaren. Na haar verhuizing naar een dorpje in Zuid-Groningen gaat haar huidige premie omlaag. Ze betaalde in Almere 32,74 euro per maand. In Zuid-Groningen geeft haar verzekeraar Irene een lagere maandpremie, namelijk 26,08 euro. Maar als Irene nu een nieuwe vergelijking maakt kan ze nog meer besparen. De goedkoopste verzekering komt uit op een maandpremie van 21,49 euro. Dus als Irene bij haar eigen verzekeraar blijft, bespaart ze 79,92 euro per jaar. Als ze verder zoekt en de goedkoopste verzekering afsluit, bespaart ze 135 euro per jaar.
  2.  In het tweede voorbeeld blijft dezelfde Irene in Almere wonen. Maar ze kiest ervoor om haar Ford Focus van de hand te doen en een Honda CR-Z te kopen. Ze wil ook de dekking wat ophogen, dus kiest ze WA met beperkt casco (BC) dekking. De premie die ze betaalt voor haar Ford Focus was 32,74 euro. De nieuwe verzekering voor haar Honda kost bij dezelfde verzekeraar 40,78 euro. Als Irene een vergelijking had gemaakt, had de goedkoopste verzekering haar 34,22 euro gekost. Dus na het aanmelden van de nieuwe auto en de BC-ophoging betaalt ze 96,48 euro per jaar meer. Met een overstap naar de goedkoopste beschikbare polis was die jaarverhoging 17,76 euro per jaar geweest. De overstap had haar nog eens 78,52 euro per jaar gescheeld.